Glumac ne može biti sretan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što misle i rade velike zvijezde koje su sebe predale publici diljem svijeta kad ostanu same pred ogledalom? Tema u kojoj se pronalazi svaka osoba koja teži slavi, a uživaju mali obicni ljudi jer vide svoje idole manje od makova zrna, inspirirala je tršcanskog pisca Corada Premudu da napiše dramu o imaginarnoj divi zvanu "Destis".

Prica se svidjela njegovoj prijateljici i sugradanki, glumici Sari Alzetti, no u glumacku akciju krenuli su tek 2012., sedam godina kasnije, u suradnji s kazalištem Picollo teatro Citta di Capodistria, a umaška je publika sinoc pogledala njihovu drugu izvedbu.

Glavnu ulogu igra Alzetta, dok likove njezina uzburkana, možda i shizofrena, uma preuzima Mirko Soldano, parmski izvodac koji je sedam godina glumio i bivao nagradivan u rijeckim kazalištima.

"Destis" prenosi tok misli jedne zvijezde u padu koju napadaju demoni prošlosti i nagriza strah od buducnosti. Soldano pak maestralno preuzima obris Alzettina fizickoga uma: njezina dva ljubavnika od kojih je jedan pocinio samoubojstvo koji joj istovremeno laskaju i ponižavaju je. Još jedan ljubavnik i potom sam glasnik smrti odvode Saru u ranjivu poziciju na kaucu i ona polako odlazi s ovog svijeta uz crveno svjetlo i pjesmu Amy Winehouse.

Kratko, ekspresivno, uz manje improvizacije poput namještanja mikrofona koji je nenadano pao i prebrzo dizanje svjetla prije završne misli ("Uvijek sam imala snove...") odigrala se posljednja predstava na ovogodišnjem Zlatnom lavu, no njezini ce nam se protagonisti, vec vezani za Hrvatsku svojim prošlim projektima, sigurno još vracati. (Napisala i snimila Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter