Glumac INK-a Valter Roša na seminaru Darija Foa

Valter Roša u prizoru iz predstave 'Mistero Buffo' (A. KANCELAR)
Valter Roša u prizoru iz predstave 'Mistero Buffo' (A. KANCELAR)

Valter Roša, glumac Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, nakon niza vrlo uspješnih izvedbi predstave "Mistero Buffo" Darija Foa, ostvario je još jedan značajan uspjeh. Njegov je rad nagradio i sam autor, talijanski nobelovac Dario Fo, izvješćuju iz INK-a.

Nakon audicije Valter Roša ostvario je pravo sudjelovanja na seminaru koji vodi Dario Fo, te ima ograničen broj polaznika, a  održava od 15. do 21. ožujka na talijanskom Slobodnom učilištu Alcatraz, u Gubbiju kraj Peruggie.

Seminar uključuje glumu, režiju, pantomimu, stvaranje scenskoga prostora i odnosa s publikom, a u središtu će biti osnove pisanja i predstavljanja kazališnoga teksta. Prema najavi, polaznici će imati mogućnost iskusiti to u praksi, te će biti stvoren laboratorij u kojem će nastajati predstava.

- Seminar će se koncentrirati na pripremu novoga teksta Darija Foa i Franke Rame, koji će biti postavljen na scenu. Na taj će način polaznici imati izvanredno iskustvo, prisustvovati probama, ući u metodu rada dvoje velikih autora i izvođača talijanskog kazališta, piše u najavi predstave. "Vidjet će kako se početni tekst mijenja nakon što se isproba pred publikom, te kako način pripovijedanja ovisi o tome što se pripovijeda. U teatru Darija Foa i Franke Rame odabir estetskih konvencija nije proizvoljan, već je u korelaciji s onime što se želi prikazati. Polaznici će, također, moći donijeti svoje komade kako bi s Jacopom Foom radili na kombinaciji glume i režije. Slobodno učilište Alcatraz je centar stvaranja, koji djeluje kao inkubator novih kazališnih, glazbenih, grafičkih i književnih produkcija".

Inače, "Mistero Buffo", djelo Darija Foa, iz  1969. godine, na čakavski su preveli Valter Roša i Aleksandra Bančić, a u predstavi, koja je lani premijerno izvedena u INK-u, glumi Valter Roša. Djelo se temelji na na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno lakrdijaša. Čine ga serija lakrdija koje svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom čitanju svetih spisa. Lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke; a to je ponajprije duh naroda, koji je, potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan.

Za tu je predstavu Roša bio nominiran za nagradu publike portala Teatar.hr u kategoriji izvođač godine te se plasirao na četvrto mjesto. Prošli je pak tjedan predstava sudjelovala na porečkom Festivalu smijeha i komedije Zlatni zub. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter