"Gluhim" vlasnicima vikendica stižu kazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naplata propisanih obaveza, a posebno dospjelih potraživanja koja ukupno iznose oko 10,5 milijuna kuna, medu prioritetima su Grada Buja, u više je navrata istaknuo gradonacelnik Edi Andreašic. U skladu s tim gradska se uprava ozbiljnije posvetila i naplati poreza na kuce za odmor, od 12 kuna po cetvornom metru korisne površine godišnje.

Pravne i fizicke osobe koje posjeduju odmarališta, zgrade, dijelove zgrada ili stanove koje koriste povremeno ili sezonski, obavezne su do 31. ožujka dostaviti podatke o tim svojim objektima, na osnovu kojih ce im biti utvrden porez i izdano rješenje.

Obaveza se temelji na Zakonu o financiranju jedinica lokalne i podrucne (regionalne) samouprave te gradskoj odluci o porezima. Za one koji se ogluše na ovu obavezu predvidene su novcane kazne u iznosu od 500 do 25 tisuca kuna.

Kako doznajemo od zamjenice gradonacelnika Marianne Jelicich Buic, dosad je na bujskom podrucju evidentirano 58 kuca za odmor, od kojih Grad godišnje prihoduje oko 45 tisuca kuna.

- Vjerujemo da takvih objekata ima više. Kako bismo "sredili papire", aktivirali smo se na više frontova. Nastavljamo s evidentiranjem domacinstava koja ne placaju komunalnu naknadu, što smo poceli tijekom rujna i idemo po naseljima, a ubrzo cemo poceti sa sustavnim izmjerama na terenu, kako bismo utvrdili placaju li obveznici za stvarnu kvadraturu ili se stanje njihove nekretnine promijenilo, primjerice, nadogradnjom ili prenamjenom prostora.

Radi se o obimnom i zahtjevnom poslu kojemu smo prvenstveno pristupili radi svih onih gradana koji uredno i redovito izvršavaju svoje obaveze. Kada ga privedemo kraju, imat cemo jasnu sliku stanja na našem podrucju, kaže dogradonacelnica.

Komisija za naplatu potraživanja, koju je osnovala aktualna gradska vlast, nastavlja sa svojim poslom.

- Krenulo se od potraživanja po osnovi komunalnog doprinosa i zakupa poslovnih prostora. Nakon što su svima poslane opomene pred ovrhu, dio dužnika je podmirio sva dugovanja, a za ostale su pokrenuti ovršni postupci, napomenula je Jelicich Buic.

Dosad je po pokrenutim ovršnim postupcima od komunalnog doprinosa naplaceno 56 tisuca kuna, a po opomenama gotovo dvjesto tisuca. Usto, utvrdeno je da je u zastaru pao dug od gotovo 43 tisuce kuna. Nenaplacena dugovanja osigurana su zabilježenim ovrhama ili zalozima na nekretninama dužnika u zemljišnim knjigama, u ukupnom iznosu od oko 1,2 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter