Glogoški:Prosvjed branitelja podržava 53,65 % građana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine Đuro Glogoški rekao je u srijedu kako, po rezultatima ankete koju je provela Agencija za istraživanje javnog mnijenja "2x1 komunikacije", braniteljske prosvjede u Savskoj 66 podržava 53,65 posto građana, 38,93 posto ih ne podržava dok ih je 7,42 posto neodlučnih.

Po rezultatima telefonske ankete provedene od 5. do 9. ožujka u cijeloj zemlji na uzorku od 2520 ispitanika većina anketiranih (64,01 posto) podržava i zahtjev branitelja za ostavkom ministra branitelja Predraga Matića, njih 29,92 posto taj zahtjev ne podržava dok ih je 6,07 posto neodlučno. Više od polovice anketiranih (54,96 posto) smatra i da većina medija iskrivljuje istinu o Domovinskom ratu, 38,97 posto ih to ne smatra a po tom pitanju neodlučnih je 6,07 posto. Glogoški je izrazio zadovoljstvo što je anketa, uz ostalo, pokazala i da braniteljski prosvjed podržava i 52,50 posto Zagrepčana. "Iz ankete je vidljivo da, unatoč pokušajima od samog početka prosvjeda - gdje su predstavnici institucija lažima pokušali obmanuti javnost napadima na prosvjednike, putem medija i prijetnji pravosuđem te slanjem pojedinaca i skupina kako bi se negativno prikazalo branitelje prosvjednike - kakav stav javnost ima prema braniteljima i jasno im je tko je dao najveći doprinos stvaranju samostalne Hrvatske", kazao je Glogoški koji je izrazio nezadovoljstvo rezultatima ranije ankete provedene za RTL televiziju. Istraživanje koje je za RTL Danas provela agencija Promocija plus pokazalo je da većina građana taj prosvjed ne podržava. Po rezultatima te ankete prosvjed potpuno podržava 22,8 posto ispitanih, dok ga 11,6 posto uglavnom podržava. Građana koji nikako ne podržavaju prosvjed bilo je 35,3 posto, a njih 12,9 posto ga uglavnom ne podržavaju. Govoreći o pravosuđu rekao je kako su "svjedoci da su oni koji su u ladicama držali argumente, dokumentaciju i optužnice za one koji su počinili zločine u Domovinskom ratu danas kandidati za Ustavne suce", pojasnivši kasnije na novinarski upit da je pri tom mislio na Mladena Bajića.

"To je za nas neprihvatljivo", naglasio je. Smatra i da su svjedoci "cirkusa u hrvatskom pravosuđu" s puštanjem pa ponovnim pritvaranjem Branimira Glavaša ali i Milana Bandića. Glogoški drži i da je Hrvatska - osim što je sukcesijom preuzela oficire JNA a Erdutskim sporazumom one koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, tajne agente KOS-a i UDB-e, izgleda i sukcesijom preuzela i suce iz prošlih vremena. "Zato nam i je takvo pravosuđe danas", naglasio je. Glogoški i predstavnik osječkih branitelja Damir Buljević pozvali su uime branitelja iz Savske 66 Branimira Glavaša na prestanak štrajka glađu i da počne jesti i piti tekućinu da ne bi priuštio zadovoljstvo onima koji , kako su rekli, s užitkom čekaju da umre u zatvoru kao što je to Đuro Brodarac. Osvrćući se na najavljeni subotnji ponovni protuprosvjed protiv branitelja Glogoški je rekao da su njihovi transparenti i uvrede na prošlom protuprosvjedu bili samo pokušaj uvođenja podjela u hrvatskom društvu. Naveo je kako imaju informacije da iza toga stoje SDP i HNS koji su pozvali svoje članstvo na prosvjed protiv branitelja.

"To je još jedan pokazatelj kako oni koji nisu željeli hrvatsku državu danas rade nove podjele u društvu", kazao je Glogoški poručivši im za subotnji antiprosvjed - neka vide da nas ima. Upitan o posjeti srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića Hrvatskoj, Glogoški je odgovorio kako treba razgovarati oko pronalaska rješanja vezanih uz probleme nestalih u Domovinskom ratu ili jurizdikcije vezane uz Veljka Marića. "Očekujemo da se riješi pitanje svih ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj a za koju su odgovorni oni koji su sudjelovali u agresiji na našu zemlju iz Srbije", kazao je Glogoški. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter