Glodavci nagrizli popis stanovništva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obrada podataka prikupljenih popisom stanovništva iz travnja prošle godine tece usporeno pa je pitanje hoce li Državni zavod za statistiku do kraja ove godine obraditi sve prikupljene podatke. Naime, Zavod još uvijek nije uspio zaposliti dodatnih 400 ljudi koji bi trebali obraditi podatke iz popisa.

Obradu provodi gotovo sedam puta manje radnika od potrebnog broja, odnosno njih 60-ak, od kojih je 41 osoba zaposlena ili putem ugovora o djelu ili studenskog ugovora. Svim osobama zaposlenim na odredeno ugovori istjecu 29. veljace, što znaci da ce odsad podatke obradivati svega  dvadesetak radnika. Sve da i rade 24 sata na dan, nece moci ispoštovati rokove iz Zakona o popisu stanovništva. Prema tom dokumentu, svi bi prikupljeni statisticki materijali iz popisnica morali biti obradeni i objavljeni do kraja ove godine.

Cak i ako Zavod ne uspije pribaviti dodatnu radnu snagu, u DSZ-u procjenjuju da rokovi propisani zakonom nece biti probijeni. Medutim, cinjenica da se gotovo šest mjeseci kasni sa zapošljavanjem potrebnih radnika dovoljno govori o (ne)probijanju rokova. Popis stanovništva jedan je od temeljnih dokumenata za svaku državu na osnovi kojega se planiraju razliciti aspekti razvoja. Pitanje je cemu ti podaci godinu i pol ili dvije nakon popisa uopce mogu služiti.

Radnike koji obraduju popis muce i neadekvatni radni uvjeti. Tijekom proteklih hladnih dana, naime, smrzavali su se u prostoru vojarne u kojem se grijanje stalno kvari. Uz zimu im, pak, dodatne probleme stvaraju miševi u prostorijama u kojima se nalazi prikupljena popisna dokumentacija. Glodavci vole papir pa je pitanje i jesu li njihovi zubici nagrizli dokumentaciju koja se zbog manjka radne snage usporeno pretace u elektronski oblik.

Iz DZS-a neizravno potvrduju da su imali problema s glodavcima. Isticu, naime, da se "sve potrebne preventivne mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u objektu u Jastrebarskom redovno provode" pa je tako prije desetak dana "posljednji put takva mjera izvršena". (G. GALIC, T. PONOŠ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter