Globalno popularan fenomen visećih tenisica


Koliko puta vam se dogodilo da nasred ulice ugledate tenisice ili cipele koje vise na električnim kablovima? Prvo ste pomislili da je to dio dječjeg nestašluka ili možda umjetnička instalacija, a onda ste ih ugledali na godišnjem odmoru u Zadru, na shopping izletu u Ljubljani, pa i u Parizu. Jesu li to iste tenisice koje lete iz grada u grad ili je to neka globalna šala?

Nisu to leteće, već "viseće tenisice". Riječ je o tenisicama međusobno povezanim vezicama i prebačenim preko telefonskih ili električnih

kablova. Prizor se može vidjeti u gotovo cijelom svijetu, pa i u hrvatskim gradovima, no dosad nije dokraja odgonetnuto kakva se poruka krije iza takve instalacije.

Fenomen viseće obuće zaintrigirao je i mnoge konceptualne umjetnike, koji svoje doživljaje takvog izričaja dijele putem tisuća tekstova i video filmova, web stranica, blogova te na You tubeu. Redatelj dokumentaraca iz Australije Matthew Bate snimio je dokumentarni film "Misterija letećih tenisica" s prikazom audiovizualnih priča koje je sam prikupio na internetu ili pak od zainteresiranih iz cijelog svijeta...

Priče koje je prikupio su vrlo raznolike pa se spominju da "viseće tenisice" označavaju mjesta prodaje narkotika, zatim obračuni mafijaša, bandi i policije, a ima i romantičnih teorija u kojima tenisice obješene na kablove označavaju gubitak nevinosti ili kraj školske godine.

U engleskom jeziku postoji čak i poseban izraz skovan za takvu viseću obuću - "shoefiti", po uzoru na riječ grafiti, također dijela urbane kulture. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter