Globalni prihod od turizma 1,2 tisuce milijardi $

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prihodi od medunarodnog turizma prošle su godine prvi put premašili tisucu milijardi americkih dolara, odnosno iznosili su oko 1,03 tisuce milijardi, što je za oko 102 milijarde dolara više nego u godini prije, objavila je Svjetska turisticka organizacija-UNWTO, a kada se tom prihodu pribroji lanjskih oko 196 milijardi dolara od prijevoza putnika ukupni globalni prihod od turizma prošle godine generirao je oko 1,2 tisuce milijardi dolara.

Najnoviji podaci UNWTO-a o lanjskim prihodima u medunarodnom turizmu pokazuju i da se Hrvatska nije svrstala medu 25 'top zemalja' u svijetu po turistickoj potrošnji stranih turista, a s obzirom na njenih lanjskih nešto malo manje od 7 milijarde eura prihoda od stranih turista 'najbliži' joj je Portugal koji je na 25. mjestu s prihodom od 8,1 milijarde dolara. Prvi na toj ljestvici su SAD gdje su strani turisti prošle godine potrošili 83,5 milijardi eura.

Medu prvih 25 zemalja po toj potrošnji su gotovo sve turisticki najjace mediteranske zemlje, pa je tako iza SAD-a na drugom mjestu Španjolska u kojoj su strani turisti lani potrošili 43 milijarde eura, a treca je Francuska s 38,7 milijardi eura. Cetvrto mjesto drži Kina s 34,8 milijardi eura prihoda od potrošnje stranih turista, a peta je Italija s 31 milijardom eura.

U odnosu na 2010. u poretku prvih pet zemalja nema promjena, dok je primjerice Turska 'pala' za jedno mjesto, na 12., s prihodom od 16,5 milijarde eura, a Austrija zadržala 13. mjesto s lanjskih 14,3 milijarde eura tog prihoda.

U vezi lanjskih ukupnih prihoda iz UNWTO-a isticu da oni pokazuju da se medunarodni turizam prošle godine nastavio oporavljati od gubitaka iz krizne 2009. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter