Globalizaciju na tržištu nekretnina nemoguce zaustaviti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Interes Slovenaca za kupnju nekretnina u Istri ne jenjava pa je tim više apsurdan pokušaj slovenskih udruga koje su nedavno zatražile da se talijanskim državljanima ogranici kupnja nekretnina na podrucju slovenskog granicnog prostora.

Globalizaciju na tržištu nekretnina je nemoguce zaustaviti, smatraju istarski agenti za prodaju nekretnina, od kojih neki inicijativu udruga smatraju krajnje bahatom, a sve pod izlikom prividnog pokušaja ocuvanja nacionalnog identiteta.

Da su zahtjevi inicijative na rubu ksenofobije, moglo bi se išcitati i iz njihovih prozivki da talijanski kupci slabo govore slovenski jezik, pritom zaboravljajuci da su te iste nekretnine vjerojatno prodali upravo Slovenci.

Neogranicena kupnja u Hrvatskoj

- Cinjenica je da su Slovenci još za vrijeme Jugoslavije u Istri i Dalmaciji pokupovali sve što je vrijedilo, a samo na podrucju Barbarige vlasnici su oko 80 posto apartmana i kuca. Upravo su 80-te bila kulminacija prodora Slovenaca na istarsko tržište koji su za malo novca kupovali parcele i kucice za odmor.

Nije tajna da ih velik broj ima bespravno sagradene objekte diljem Istre, a daleko najkriticnije je u opcini Marcana i na podrucju Krnice, gdje su na poljoprivrednim zemljištima gradili kuce i nikada ih nisu legalizirali. Ne zna se tocan broj parcela koje su Slovenci davno pokupovali na neurbaniziranom zemljištu na podrucju Perojske šume gdje su sagradili kucice, veli vlasnik pulske agencije za nekretnine.



Po njegovim rijecima, liberalizacija tržišta koja je na snazi od pocetka 2009. nije dovela do pomame stranaca za kupnjom kuca i stanova u Istri jer je kriza oštro pogodila i zemlje EU-a.

Osudujuci inicijativu slovenskih udruga, predstavnica rovinjske agencije veli da je Istra omiljena destinacija Slovenaca te da bi se u ovom slucaju mogla povuci paralela izmedu pokušaja zabrane kupnje Talijanima u Sloveniji i neogranicene kupnje Slovenaca u Istri.

Najviše bespravne gradnje u slovenskoj režiji

- Slovenski kupci su uvijek problematicni. Ima mnogo upita za kupnju manjih apartmana u Fažani, Medulinu i Peroju, no realizacija je gotovo nikakva jer skloni su iskoristiti uslugu agencije i potom kupnju obaviti preko privatnih osoba. Glupo je govoriti o bilo kakvim zabranama jer onda bi se štošta trebalo ograniciti i sankcionirati.

Naime, velik broj slovenskih državljana pokupovao je poljoprivredna zemljišta u Premanturi, Banjolama i Medulinu na kojima su ilegalno sagradili apartmane, veli agentica iz Rovinja, napominjuci da je na podrucju opcine Medulin najviše bespravne gradnje u slovenskoj režiji.

Što se stranih kupaca tice, uz Slovence su i dalje najbrojniji Talijani koje zanimaju manji apartmani na potezu od Poreca do Novigrada. Po rijecima agenta iz rovinjske agencije, Slovenci u Rovinju rijetko kupuju jer za to nemaju novca, a uvijek radije biraju Marcanu, Fažanu ili Štinjan. "Cijena kvadrata u staroj jezgri Rovinja krece se od 2.500 do tri tisuce eura, a pokazalo se da novac za atraktivne stanove s pogledom na more imaju Talijani, Srbi i Zagrepcani", vele u rovinjskoj agenciji.

- Što jeftinije, to bolje, to vam traže slovenski kupci koji ponekad za atraktivne apartmane nude smiješne cijene. Iako su ranije pretežito birali Savudriju ili Umag, sada su orijentirani na Puljštinu, Marcanu i podrucje opcine Medulin, veli predstavnik pulske agencije.

S njim se slaže još jedna agentica iz Pule, dodajuci da je apsurdno za atraktivan i luksuzan stan s terasom i pogledom na more ponuditi najviše 70 tisuca eura. Pokušaj ogranicavanja talijanske kupnje u Sloveniji nazvala je neutemeljenim jer tržište nekretnina nemoguce je svesti u lokalne okvire. (Danijela BAŠIC-PALKOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD
PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter