Gljive treba poznavati da bi se izbjegle neželjene posljedice


U novoj sportskoj dvorani danas je otvorena prva Istarska izložba gljiva. Članovi Istarskog mikološko-gljivarskog saveza sakupili su i izložili oko 200 vrsta gljiva koje rastu u našem zavičaju. Unatoč, za rast gljiva, nepovoljnim vremenskim prilikama, istarski su gljivari uspjeli ubrati popriličan broj ovih uvijek zanimljivih i ukusnih primjeraka "šumskog mesa". Stoga su posjetitelji koji su danas pohodili izložbu mogli vidjeti priličan broj gljiva.

Mnogi od njih već iskusni gljivari, došli su u Pazin provjeriti znanje, a početnici ponešto naučiti o gljivama prije negoli se upuste u branje.

Izložba se održava subotu i nedjelju, 7. i 8. studenog, u

vremenu od 10 do 17 sati, a suorganizatori su pazinski Centar za općekorisne funkcije šuma "Josip Ressel" Hrvatskog šumarskog instituta te udruga Modelna šuma Sliv rijeke Mirne.

Uz dvodnevnu izložbu gljiva iz cijele Istre, oba se dana održavaju stručna i popularno-znanstvena predavanja. Tako je danas nakon otvaranja predstavljena knjiga "Martinčica: 20 godina" autora Feruča Katičića, potom je Elena Šestan govorila o modelnoj šumi

u Istri kao novom načinu upravljanja područjem, a dr. sc. Željko Zgrabljić održao je predavanje "Mikoriza - brak iz interesa". Sutra u 14 sati Alen Papišta iz buzetske udruge tartufara "Istra" održat će predavanje o tartufima i tartufarenju u Istri.

Članovi Istarskog mikološko-gljivarskog saveza će posjetiteljima ponuditi stručno vodstvo kroz izložbu da bi se što bolje upoznali s vrstama gljiva, i to ne samo jestivima, već i onim nejestivima, a posebno otrovnima. Naime, potrebno je dobro poznavati otrovne gljive da se ne bi zamijenile za jestive i da berač, umjesto slasnog obroka ne bi završio u bolnici ili s još težim posljedicama.

Stoga svi koji nešto više žele naučiti o gljivama mogu "potegnuti" do Pazina i sutra do 17 sati od iskusnih gljivara doznati sve što ih zanima o gljivama. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)                      


Podijeli: Facebook Twiter