Gljive od šume do stola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"A gle, to je ona gljiva od koje smo se otrovali! - A ca piše? - Nije jestiva. E zato nam je bilo slabo!", komentari su starijeg bracnog para koji je u nedjelju sa zanimanjem promatrao jednu od 150 vrsta gljiva koliko ih je bilo izloženo na jednodnevnoj izložbi u prostorijama KUD-a u Kašteliru.

Izložba se održava jedanaestu godinu za redom u organizaciji tamošnjeg gljivarskog društva "Žurdana" i postala je jedan od neizostavnih punktova za sve ljubitelje ovih šumskih plodova, bilo da su vec vrsni poznavaoci ili tek pocetnici.

Domacinima su u determiniraju gljiva pomogli i kolege iz gljivarskih društava iz Muggie i Bujštine, a sve su gljive predstavljene na ceduljicama s latinskim i hrvatskim nazivom te uputom da li su jestive, nejestive ili otrovne.

Uz vec glasovite vrganjevke, suncanice ili martincice, mnoge su iznenadile i one manje poznate, a jestive gljive poput nekih panjevki ili capica, te one otrovne zanimljiva izgleda poput muhara ili vješticjeg srca.

Uz brojne domace posjetitelje izložbu su posjetili i gosti iz SAD-a, Velike Britanije, Nizozemske i Slovenije, uglavnom vikendaši iz okolice Kaštelira. Osim determinacije, organizatori su se pobrinuli i za dekor, pa su izložbeni primjerci postavljeni na mahovinu, ukrašeni kestenjem i suhim lišcem, a moglo se kupiti i sušene gljive, kolace, te proizvode od lavande.

Izložba je zapravo bila kruna dogadanja koja su se u protekla tri dana odvijala u organizaciji lokalne gljivarske udruge. Dok su u petak u berbu išli uglavnom iskusni beraci, u subotu u poslijepodnevnim satima strucni tim voditelja iz Žurdane poveo je cetrdesetak zainteresiranih na edukativnu berbu gljiva po šumama Kaštelirštine.

Podijeljeni u cetiri grupe i predvodeni prvim covjekom Žurdane Miroslavom Praskalom, te Mirom Banficem, Liviom Legovicem i Martinom Rudan, u nešto više od dva sata šetnje šumama prepoznavali su i brali jestive gljive.

Po povratku uslijedila je determinacija ubranih primjeraka, te najslasniji dio dana, degustacija jela od gljiva u režiji neumorne direktorice TZ-a i clanice Žurdane Nevenke Kocijancic, koja je beracima pripremila nekoliko sljedova.

Kako kaže, kad su gljive u pitanju najsigurnija je kad ih priprema sama, pa su stoga beraci mirne duše mogli prionuti degustaciji, za što ih nije trebalo dugo nagovarati, jer su iz Nevenkine kuhinje izašle delicije poput od carpaccia od vrganja, pizzette sa suncanicama i pršutom, juha od 12 vrsta gljiva, lazanje s umakom od gljiva in bianco, zapecena palenta s prosenjacima i crnima trubacama, te miješane pecene gljive na žaru s triještinom.

Gljivari spomenuti menu mogu isprobati i kod kuce jer su im organizatori za uspomenu podijelili i prigodnu knjižicu s receptima.


Podijeli: Facebook Twiter