«Gljiva» poslije kiše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mještani iz okolice tvornice kamene vune Rockwool u picanskom Lugu danas su iznova nazivali našu redakciju, negodujuci zbog dima i karakteristicnog intenzivnog neugodnog mirisa. Iz tvrtke, pak, porucuju da je rijec o magli koja je cesta u dolini, pogotovo u ovo vrijeme razlika izmedu jutarnjih i dnevnih temperatura. Tvrde da njihovi djelatnici, koji svakodnevno više puta obilaze okolno podrucje, nisu osjetili nikakav miris koji bi se mogao povezati s tvornicom. Prica obiju strana, dakle, i dalje je nepromijenjena.

No, za našeg obilaska nešto prije deset sati vidjeli smo «zavjesu» koja se od tvornice širila prema Kršanu, Vozilicima i Plominu, odnosno prema strani Ucke poviše Kožljaka. Iznad niskih bjelkasti oblacica (najvjerojatnije magle), cijelom se dužinom prostirala smeckasta «traka» koja je zamutila krajobraz. Karakteristican neugodan miris osjetio se vec u Kršanu, a mnogo intenzivnije u Tupljaku nadomak tvornice.

Ondje su nam clanovi obitelji Marcac kazali da je tako uvijek poslije kiše, da su vec navikli na takve uvjete kad nema vjetra u kotlini. Cudi ih, medutim, da to ne osjeti nitko od brojnih namjernika koji, kako rekoše, najcešce u automobilu zagrebackih registracija, obilaze teren, «mirišu» i fotografiraju okoliš.

Žerard Fonovic iz Cambarelici, koji nas je obavijestio o situaciji u Lugu gdje obraduje 20 hektara zemlje, ispricao je da se «nocas nije dalo živjeti od dima i «mirisa».

- Jutros se tu dizala «gljiva»! Ljudima je prekipjelo i sigurno cemo opet prosvjedovati ako treba i deset dana uzastopce. Upitao bih ove iz tvornice samo jedno: Zašto samo nocu ispuštate dimove, a narocito za oblacnog i kišnog vremena? Jer, poslije se «vade» da je sve to magla, kaže Fonovic, napominjuci da se mnogo uznemirenih mještana tijekom jutra javljalo kršanskom opcinskom nacelniku Valdiju Runku.

Runko veli da ga je nazvalo više od deset mještana i to iz opcinskog središta, Vozilica, Potpicna, Cambarelica i Kožljaka. I sam je primijetio da se iznad magle vidjela, kako kaže, dimna traka boje cigle, što je dokumentirao fotoaparatom, a u Blaškovicima, gdje je sjedište Opcine, on nije osjetio da je smrdjelo. Nacelnik naglašava da ce se s ovim problemom u koštac uhvatiti komisija za ekološka pitanja koja ce biti formirana na ovotjednoj sjednici vijeca.

Andelka Toto-Ormuž, glasnogovornica Rockwoola, kaže da je sloj magle bio ispod najviše tocke dimnjaka.

- Dakle, ta magla odnosno "dim" nije bio povezan s ispuhom iz dimnjaka. No, ispuh je bio vidljiv upravo zbog temperaturne razlike. Ali, vrlo je važno reci da vizualni efekt nije presudan, vec parametri ispuha koje cijelo vrijeme mjere instrumenti. Dokaz tomu je i cinjenica da vec u deset sati, dakle kada se temperatura podigla s 11,7 na 17 stupnjeva, ispuh više nije bio vidljiv. Iako je proizvodnja cijelo to vrijeme jednaka, stabilna, izjavila je Toto-Ormuž.


Podijeli: Facebook Twiter