Gljiva kao izložak i hrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu manifestacije "Dani gobic" koju je organizirala Turisticka zajednica Žminja u petak je u kuli otvorena izložba gljiva. Posjetitelji još danas do 19 sati mogu razgledati dvjestotinjak raznih vrsta gljiva koje su, medu ostalima, ovih dana ubrali polaznici djecjeg vrtica "Rapcici" koji su izložbu obogatili i likovnim radovima.

Na izložbi su izlagali clanovi udruga gljivara Martincica iz Labina, Boletus iz Buja te ?ordana iz Gracišca, kao i sami mještani, a postavili su je voditeljica TZ-a Dženi Šestan i Romano Božac, profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i priznati strucnjak za gljive. Božac je imenovao svaku vrstu te istaknuo je li otrovna ili ne. Podsjetio je takoder da je zadnja izložba ovakvog tipa u Žminju bila postavljena prije 25 godina, te pozdravio njeno ponovno pokretanje jer smatra vrlo važnim da se javnost informira i educira. Božac ce danas stoga održati i predavanje o gljivama u Cakavskoj kuci s pocetkom u 18 sati.

"Vrlo je važno uciti i educirati se i biti oprezan kada je rijec o gljivama. Ako ne znaš i nisi siguran onda je gljivu bolje ostaviti u šumi", kazao je Božac.

Prisutnima se obratio i nacelnik Aldo Bancic koji je naglasio da ce se ova manifestacija održavati svake godine te pozvao sve da gljive kušaju i u žminjskim restoranima koji su se prikljucili manifestaciji. Uz svoja uobicajena jela ugostitelji su ponudili i ona na bazi gljiva te se, medu ostalim, može kušati šugo od gobic s makarunima, juha od suhih vrganja i suncanice na žaru.


Podijeli: Facebook Twiter