Gliser na suhom, na moru "stopiraju"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U glavnu turisticku sezonu rovinjska policijska postaja ušla je bez glisera. Noviji gliser Ris Marine još je prije ljeta zbog remonta podignut na suho u ACI marini. Buduci da mu je zracna komora s obje strane skinuta te da nema osovinskog voda i kormila, izvjesno je da nece tako brzo u more. S ovim pompozno najavljenim gliserima nije bilo osobite srece jer su se stalno kvarili, a izgleda da mu zasad nema pomoci.

Iz pomorske policije PU istarske odgovaraju da se nadzor akvatorija oko Rovinja provodi svakodnevno službenim plovilima iz Pule ili Poreca te u suradnji s drugim državnim tijelima, kao što su Lucka kapetanija i ribarska inspekcija. Pomorska policija PU istarske inace raspolaže s devet službenih plovila.

Rovinjski pomorski policajci hendikepirani su jer njihova stalna prisutnost na moru ovisi o drugima. Potreba za policijskim plovilom u Rovinju je velika. Naime, grad ima gust pomorski promet, posebno oko otoka, na koji plovilima odlazi velik broj kupaca. Na dva otoka, Katarini i Crvenom otoku, nalaze se hoteli pa onamo stalno plove brodovi s malog mola i pristaništa Delfin kod gradskog bazena. Rovinjski pomorski granicni prijelaz jedan je od najfrekventnijih na sjevernom Jadranu, tu je i omiljena luka za kruzere i jahte, a svakodnevno na Valdiboru stižu i brojni izletnicki brodovi.

Srecom, ove godine nije bilo vecih pomorskih nezgoda pa nisu trebale hitne policijske intervencije. Od policije saznajemo da i pored intenzivne istrage još nije riješen slucaj ozljedivanja njemackog ronioca na plovnom putu kod Crvenog otoka, koji se dogodio pocetkom lipnja. Plovilo koje je unesrecilo ronioca nije se zaustavilo, a nastradalome je pomoc pružio gumenjak koji je plovio pod slovenskom zastavom.

Iz policije sugeriraju kupacima da se kupaju na uredenim kupalištima koja su ogradena psihološkim branama i imaju spasilacku službu. Ako odlaze na prirodne plaže bez brana, ne smiju se udaljavati više od sto metara od obale. U luci i uskim vodenim prilazima i kanalima, kakav je onaj izmedu Crvenog otoka i obale, zabranjeno je kupanje.


Podijeli: Facebook Twiter