Gligorin Paški sir najbolji na svijetu

Gligora paški sir
Gligora paški sir

Čak 190 sudaca na 116. godišnjem međunarodnom natjecanju sira ovoga tjedna u Nantwichu u Velikoj Britaniji, odlučilo je da je Gligorin Paški sir najbolji ovčji sir na svijetu. Okrunjen je zlatnom medaljom u kategoriji najbolji sir iz ovčjeg mlijeka. Godine 2010. na istoj je manifestaciji Gligorin sir osvojio srebrnu medalju.

Radi se o najstarijem i najvećem natjecanju te vrste na svijetu na kojem je sudjelovalo 4.286 sireva iz svih krajeva svijeta. Tim je povodom voditelj ove značajne manifestacije, Richard Paul, rekao da zlatna nagrada Paškog sira znači da kupci mogu biti sigurni znajući da su hrvatski najfiniji sir stručnjaci ocijenili izvanrednim. Ova je vijest objavljena na službenim stranicama Sirane Gligora iz Kolana na Pagu.

- Čast je pobijediti na ovakvom natjecanju budući da su se ovdje natjecali najbolji talijanski, francuski, švicarski, britanski i drugi sirevi. Tim više što smo pred tri godine osvojili srebro,  izjavio je ovim povodom Ivan Gligora. Zbog toga svi sa otoka Paga i iz Hrvatske trebaju biti ponosni na ovaj izvanredni sir.

Gligora sir postao je simbol Hrvatske u vještini i umjetnosti izrade sira, uvršten je i na međunarodnu gastronomsku mapu, a u svojoj ponudi ga imaju eminentni svjetski restorani. (V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter