Glibota: Krediti u francima gurnuli dužnike u blokadu

Jadranka Glibota koordinatorica udruge Franak za Istarsku županiju (D. ŠTIFANIĆ)
Jadranka Glibota koordinatorica udruge Franak za Istarsku županiju (D. ŠTIFANIĆ)

I prije nego što se realizirala najava ministra financija Slavka Linića o smanjenju minusa na tekućim računima, građani su potonuli još dublje. Posljednji Finini podaci kazuju da se dug građana koncem siječnja popeo na gotovo 18 milijardi kuna, što je 1,6 posto više u odnosu na prethodni mjesec. Zbog neplaćenih računa Fina je u siječnju blokirala 249 tisuća dužnika.

Među onima koji su upali u minuse ne zbog rastrošnosti, nego spleta nesretnih okolnosti, su i članovi udruge Franak kojima je švicarac drastično poskupio kredite. Jadranka Glibota, koordinatorica udruge Franak za Istarsku županiju kaže da su krediti s klauzulom u švicarskom franku znatno pridonijeli "guranju" dužnika u blokadu.

- Takvi su krediti jako pridonijeli blokadama jer više od 50 posto ljudi koji otplaćuju kredit u švicarcima mjesečno za ratu izdvaja gotovo jednu plaću, odnosno između 50 i 70 posto ukupnih primanja u domaćinstvu. Pogotovo se to odnosi na stambene kredite. S druge strane, tim su dužnicima većinom smanjene plaće.

Primjera radi, mom je suprugu, koji radi u građevinskom sektoru, plaća smanjena za 30 posto u odnosu na razdoblje kada smo podigli kredit. S ostatkom dohotka se apsolutno ne mogu podmiriti svi troškovi u roku i neminovno dolazi do blokade. A nakon nekoliko neplaćenih računa slijedi ovrha i dolazi se do začaranog kruga, kaže Glibota.

Na pitanje je li rješenje u dodatnom poslu, kaže da nakon ukidanja ugovora o djelu više nije moguće na taj način raditi, pa kao jedina mogućnost preživljavanja, objašnjava, ostaje siva ekonomija, iako je i poslova u toj zoni sve manje. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter