Gležnjace ne izlaze iz mode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bez cipela (i torbi) ne možemo. One mogu svaku odjevnu kombinaciju osvježiti i uciniti potpuno drugacijom. Želite li pokazati osobnost upravo su cipele za to najbolji modni medij. A što nam donosi moda što se tice jesenskih modela cipela? Ženama nikada nije dosta cipela. Cak i kada ih ne planiramo kupiti pogled ce nam prije ili poslije neizostavno stati na izlogu s nekim cipelama koje cemo odjednom tako ocajnicki poželjeti imati samo za sebe. I odmah zaboravljamo na recesiju i na štednju i - peglamo karticu. Neka digne ruku ona koja se ama baš nikada nije našla u slicnoj situaciji i naravno pokleknula pred tim velikim izazovom.

Cizma glavu cuva
Znate onu izreku - cizma glavu cuva. Ima tu istine, a sigurno cete se nje sjetiti kada krenete u potragu za novim cizmama. Ako vas cijene ipak naglo prizemlje nemojte ocajavati jer ce i lanjske (pa i predlanjske) gležnjace i dalje biti in. Ako su još od neke kože reptila ili još bolje imaju tek naštampane ljuskice bit ce to pravi modni adut. Takve ce gležnjace biti vrlo neuobicajene ako su u zelenim nijansama tako da nitko nece primijetiti da imate lanjski kaput. Gležnjace su uglavnom na visoku i tanku petu što ih baš ne cini ugodnim za duža hodanja (posebno ne po kiši ili snijegu) niti za cjelodnevno nošenje. U nižoj i stabilnijoj peti bit cete sigurno zadovoljnije, a i ružno je vidjeti napirlitanu gospodu koja se nabada u previsokoj peti. To više nije seksi nego komicno.

Ono što je must have medu cizmama - ali ne vjerujem da ce to naici na masovan odaziv kod ženske populacije - to su one jako, jako visoke koje stižu sve do sredine bedara. Pa još ako su na štiklu i od zlatne kože te ih kombinirate s crnom minicom mogle biste biti prava opasnost za sve sudionike u prometu. One koje su žrtve mode (i imaju deblje novcanike) sigurno se toga nece libiti.

Ne zaboravite na rese i zakovice

Za ostale predlažem da se ipak odluce za normalnije i posebno važno ugodnije modele cizama. Oni imaju još jednu veliku prednost - nosit cete ih više od jedne sezone. Cizme dužine nešto ispod koljena na ravnu petu ili onu deblju visine nekoliko centimetara u crnoj ili klasicnoj smedoj boji uvijek ce biti moderne. Tu su i oni modeli koji su doslovna kopija jahacih cizama kakve su dio dress coda na konjickim nadmetanjima.

Poneka zanimljiva kopca naprimjer oko rista ili nekoliko njih na raznim visinama na vanjskoj strani cizme ucinit ce ih drugacijima. Štos može biti i u kombiniranju više vrsta kože raznih nijansi ili spajanju donjeg dijela od kože i gornjeg od plastificirane tkanine ili ukras mogu bit resice kao podsjetnik na Divlji zapad. Videne su i cizme ukrašene rupicama ili zanimljivim prošivima. Kako je sada u modi sve ono što podsjeca na rock glazbu i bikere ne zaboravite na igru s zakovicama. Za cicu zimu (takvi su dani doista rijetki) su pravo rješenje cizme koje imaju potplat od sirove gume, a iznutra toplu podstavu.

Vec znate da je siva boja sezone pa naravno ima i pregršt sivih cizama. Ako ih kupite onda ih iznosite jer tko zna što nam modni kreatori spremaju za narednu jesen i zimu. Bolje zato tipovati na klasicne boje poput crne i smede koje ima u doista u puno tonova. Kako se ljubicasta nikako ne mice iz modnog fokusa ima naravno i obuce u toj boji koju baš i nije lako nositi.

Ipak uvijek bih se radije opredijelila za ljubicaste cipele posebno svecanije štikle od antilop kože nego za ljubicaste cizme koje jednom obucete i cijeli grad zna da ih imate. U nekim su modnim kucama zavirili u vlastitu modnu povijest pa su sada reinterpretirali neke uspješne komade pa tako i neke modele cipela na nižu petu i s remencicem. Stil gladijatorica bez kojih se ovog ljeta nije moglo nisu ustuknule pred hladnim danima vec su se samo malo prilagodile. Uostalom niti nošenje sandala zimi na deblju carapu nije nikakva rijetkost.

Salonke su modni evergreen. Ali uz one standardne za ljubiteljice divljih životinja tu su printovi s kože žirafe, zebre, leoparda ili tigra. No, žene vole nositi i cipele koje kao da su ukradene iz muškog ormara. Radi se o najklasicnji crnim cipelama na žnirance. No, uz taj pravi muško model ženski se touch može dobiti visokom petom, crno - bijelom bojom, kamencicima od štrasa na vrhu cipele ili zakovicama oko vanjskoj ruba.


Podijeli: Facebook Twiter