Gledatelji HRT-a imat ce se kome žaliti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Programsko vijece HRT-a na današnjoj je sjednici raspisalo natjecaj za povjerenika za korisnike usluga HRT-a kojemu bi se gledatelji ubuduce mogli obratiti pritužbama i zatražiti zaštitu svojih gledateljskih prava. Predsjednica Vijeca Nada Zgrabljic Rotar podsjetila je da je rijec o novini propisanoj posljednjim izmjenama Zakona o HRT-u.

Osoba koju izaberu na tu dužnost trebala bi djelovati u interesu javnosti s ciljem poboljšanja kvalitete programa i unapredenja komunikacije s publikom. U radu bi morala biti neovisna, djelovati nepristrano i eticno.

Nakon što je jednoglasno prihvatilo pravilnik o radu novog povjerenika vijece se zadržalo u raspravi o njegovoj naknadi. Privremeni ravnatelj HRT-a Josip Popovac kazao je da zakon predvida naknadu u visini prosjecne neto place na HRT-u, odnosno 6400 kuna. "Kako nas ocekuje restrukturiranje mislim da je to dostatna naknada. S obzirom na place zaposlenika to bi trebao biti gornji limit", kazao je Popovac.

Kako se ocekuje da ce povjereniku javljati mnogo gledatelja bilo je i mišljenja da bi naknada trebala biti veca. Clan Vijeca Ante Tomic smatra da naknada treba biti veca jer se za "manje para može dobiti jedino netko lošiji", dok predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks tvrdi da bi povjerenik trebao biti u "polu profesionalnom" angažmanu.

No, ti prijedlozi nisu prihvaceni, pa ce povjerenik primati naknadu u visini prosjecne HRT-ove place, a izbor bi trebao biti obavljen 15 dana od objave natjecaja u Narodnim novinama.

Na drugoj sjednici u novom sazivu Vijece je prihvatilo i Pravilnik o svom radu, a za tajnicu je izabralo Zrinoslavu Delic. U nastavku sjedinice Vijece raspravlja o pritužbama zaposlenika na mobing te o programu javne televizije.


Podijeli: Facebook Twiter