Gledanje filmova najbolja škola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gost programa Americka noc bio je proslavljeni režiser Krsto Papic, koji se u svom razgovoru s Mimom Simic dotaknuo brojnih tema te prepricao razne dogodovštine sa snimanja svojih filmova, koji su, kako je više puta naglasio, naišli na razlicit prijem kod publike.

Papic, koji je netom napunio 77 godina, nekada je, veli, bio godište Miroslava Cire Blaževica, ali sada je Ciro postao sedam godina mladi. Karijeru je zapoceo studirajuci književnost, ali vec je tada radio kao asistent brojnih redatelja, od Mate Bogdanovica do Veljka Bulajica.

- Kao šesnaestogodišnjak procitao sam "Rat i mir". Ne mogu reci koliko mi je ta knjiga promijenila život. Citajuci tu knjigu osjetio sam da starim, da mi je život prošao. Dimenzija vremena u ovoj knjizi zbilja je strašna i razarajuca, kazao je Papic. Dodao je da ne cita puno, odnosno da nije procitao puno knjiga, ali zato svakodnevno kupi tri dnevne novine.

- Iako nisam onda time zadovoljan, ne mogu se riješiti te navike. Naravno, nastojim pratiti u nekoj mjeri suvremenu književnu produkciju, a citao sam i klasike. Procitao sam "Istocno od raja", a taj film sam gledao oko 20 puta. Znao sam da je gledanje filmova uvijek najbolja škola za snimanje filmova.

Slavni Hitchcock je poceo primjerice kao scenarist, ali kada je postao režiser, nikada se više nije potpisivao kao scenarist, premda je sa scenaristima provodio po cijele dane. Sjetio se i snimanja svog prvog igranog filma pod nazivom "Iluzija" iz 1967. te svih problema koji su pratili njegov najpoznatiji film "Lisice".

Taj je film, iako on tada u to nije vjerovao, nagraden Zlatnom Arenom za najbolji film i najbolju režiju u Puli, a više je puta definiran i kao jedno od najznacajnijih ostvarenja tadašnjeg jugoslavenskog tzv. crnog vala. Prisjetio se i kako je film sniman u kamenjari Dalmatinske zagore te cinjenice da se svidio Titu.

U razgovoru s Mimom Simic govorio je i o adaptaciji Brešanove drame "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" te o odjeku koji je ta varijacija na shakespearijansku temu izazvala. Bilo je, dakako, govora o suradnji s Kovacem, Brešanom, prepricavale su se razne epizode njihova druženja i suradnje tijekom nastajanja filmova.

Spomenut je i "Izbavitelj" te "Tajna Nikole Tesle", koji je i sada, prema Papicevim rijecima, jedan od njegovih najskidanijih filmova s interneta. Govorio je i o suradnji s Aralicom.


Podijeli: Facebook Twiter