Gledali smetnje na tv-u sa škartocom na glavi

Performans Darka Brajkovića Njapa Đepeta i Armana Jeričevića
Performans Darka Brajkovića Njapa Đepeta i Armana Jeričevića

Publika je inertna kad se treba malo potruditi da bi se došlo do "prave umjetnosti", radije će konzumirati ono što joj je pred očima nego da se upusti u istraživanje, svojevrsni je epilog odnosno poruka performansa "Intimno" kojeg su na petoj večeri festivala Sedam dana stvaranja u pazinskom Kaštelu izveli Darko Brajković Njapo Đepeto i Armano Jeričević.

Publika je u najavi obaviještena da je sastavni i istovremeni dio tog performansa i izložba na šterni u dvorištu Kaštela, do koje se trebalo uspeti stepenicama i bila je izvan vidokruga stolica u gledalištu. Svejedno, iako su performeri, glava zastrtih papirnatim škartocima, leđa okrenutih publici, minutama nijemo buljili u televizor na kojemu nije bilo ništa osim šuma sa "snijegom", skoro nitko se iz publike nije ustao pogledati što se događa na šterni.

Iste večeri na festivalu je predstavljen meditativni video-uradak Dejana Štifanića nazvan "Morska bolest". Izvrsna manipulacija snimkom vodene površine koja ubrzavanjem ili usporavanjem mijenja teksturu svoje vizualne poruke, a bez grafičkih ili softverskih intervencija, zapravo prije djeluje umirujuće i opuštajuće.

Svojevrsnim književnim performansom Vid Jeraj je publici u Kaštelu predstavio svoj roman "Krvna slika". Odudarajući od klasičnih književnih promocija, ova je bila režirana tako da autor sam sebi postavlja pitanja (prethodno snimljena i puštana u odglumljenoj komunikaciji s "režijom") pa na njih odgovara, čita odlomke iz romana i komentira "društvenu angažiranost" svoga teksta.

Završnica petog dana festivala pripala je izvrsnim ljubljanskim glazbenicima iz trija Vaska Atanasovskog. Sva su trojica glazbenika pokazala upravo mahnitu virtuoznost na svojim instrumentima, prenoseći trans i radost muziciranja i na publiku koja se našla provocirana zaplesati na glazbu uz koju je, usprkos naglašenoj ritmičnosti, zapravo teško činiti išta drugo osim zadivljeno slušati.

Deseti festival sedam dana stvaranja završava u subotu izložbama i prezentacijama sedam kreativnih radionica i umjetničkih kolonija, te koncertom zagrebačkog powerpop/postpunk sastava "Shoot me Wendy". (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter