Glazbu osjetili i oni koji je ne čuju

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Koncertom "Orgulje za sve" preksinoć je u katedrali privedeno kraju 18. izdanje Međunarodnog orguljskog festivala Organum Histriae, a nastupili su komorni zbor Rubino, orguljaš Alen Kopunović Legetin te Zbor znakovnog jezika Udruge djece i mladih oštećena sluha, pa su zahvaljujući ovom zboru u koncertu su mogle uživati i osobe oštećena sluha, tako da je ovo bio zbilja jedinstven koncert. Još prošle godine osobe koje imaju problema sa sluhom mogle su osjetiti vibracije koje su proizvodile orgulje u katedrali za vrijeme nastupa, naslonivši se na njih.

I ovaj put imale su tu mogućnost, s tim da se ove godine Zbor znakovnog jezika Udruge djece i mladih oštećena sluha pridružio zboru Rubino u dvije pjesme te je "Amazing Grace" izveo na znakovnom jeziku dok su u pjesmi "Baba Yetu" surađivali tako što su rukama pokazivali ritam. Doista originalno, ali i jako korisno te upućujemo sve pohvale onome tko se ovoga sjetio tim više jer nikad prije nismo vidjeli nešto slično, kada se radi o glazbi. Koncert je bio humanitarnog karaktera, a prihod ide Udruzi djece i mladih oštećena sluha.

Vrsni orguljaš Alen Kopunović Legetin imao je na programu uglavnom tokate poput jedne Bachove, Sorgeove ili Callaertsove, dok je zbor Rubino pod vodstvom dirigentice Tatjane Merkl na repertoaru koji se izmjenjivao s orguljaškim izvedbama imao sakralne pjesme.

Koncert je održan uz pomoć Volonterskog centra Istre, a predsjednica Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije Svetlana Cukerić kazala nam je da su vibracije u početku bile tiše i nježnije a kasnije su se pojačale. Ona procjenjuje da je koncertu prisustvovalo 130 ljudi, uglavnom članova udruge, ali bilo bi ih i više, kaže, da je koncert održan u ranije vrijeme s obzirom da imaju dosta starijih članova. Cukerić zahvaljuje organizatorima što su ih pozvali i nadaju se daljnjoj suradnji. Da je koncert uspio barem malo probiti neke barijere i predstaviti nešto novo potvrdio nam je i jedan od članova udruge koji nam je kazao da je zahvaljujući znakovnom jeziku i ritmu bolje razumio i osjetio glazbu. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter