Glazbom za uređenje dječje sobe na Odjelu kirurgije

Zoran i Tatjana Tomaić
Zoran i Tatjana Tomaić

Udruga za promicanje kulture i znanosti te očuvanje hrvatske tradicijske baštine Hitan slučaj, organizira i ove godine tradicionalnu humanitarnu akciju "Volim Istru", šestu po redu. Drugu godinu zaredom prikupljaju se sredstva za Opću bolnicu Pula. Ove godine prikupljenim sredstvima uredit će se dječja soba na Odjelu kirurgije Opće bolnice Pula. Svečani koncert i početak akcije Volim Istru održat će se u Puli u subotu, 13. prosinca u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Tim smo povodom razgovarali s bratom i sestrom Tomaić, Tatjanom i Zoranom koji organiziraju ovaj koncert.

- Prosinački humanitarni koncert u vašoj organizaciji postao je već tradicionalan. Kako je sve to počelo?

- Naš prvi koncert Volim Istru zamišljen je kao kulturološki događaj. Prvi koncert "Volim Istru u Lisinskom" održan je 10. prosinca 2009. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu pod generalnim pokroviteljstvom Grada Zagreba i Istarske županije. Bogatim kulturno-umjetničkim programom predstavili su se razni umjetnički izričaji koji se njeguju na istarskom poluotoku. Nastupili su eminentni hrvatski umjetnici, sveukupno više od 150 izvođača: Zdenka Kovačiček, Lidija Percan, Mirko Cetinski, Oriana Vozila, Alen Vitasović, Tamara Obrovac, Tamara Jurkić-Sviben, Radojka Šverko, Magnolija, Zoran Tomaić, klapa HRM Sveti Juraj, Ivo Gianni Gamulin, Duško Jeličić… Na koncertu su pred skoro 2.000 gledatelja nastupile folklorne skupine iz Pazina i Svetog Lovreča predstavljajući pojedine običaje iz raznih dijelova Istre kroz ples, kanat i narodnu nošnju. Predstavljeni su i stihovi velikih istarskih pjesnika od Balote i Črnje do Načinovića. Sudjelovale su i klape s narodnim napjevima i djelima velikih istarskih skladatelja Ronjgova, Zlatića i Milottija. Naša zamisao 2009. bila je dovesti Istru u Zagreb i u tome smo potpuno uspjeli. Koncert je bio izvrstan, dobro posjećen i publika je prisustvovala nečem nezaboravnom, o čemu se još dugo pričalo. Njegov uspjeh naveo nas je na nova promišljanja o mogućem još bogatijem konceptu, tako da smo odlučili da nakon podmirenja troškova organizacije prikupljena sredstva sljedećeg koncerta usmjerimo nekome kome je to zaista potrebno, za nešto humanitarno. Tako je koncert dobio još jednu višu dimenziju, humanitarnu, na što smo jako ponosni.

Koncert Volim Istru organiziramo uvijek prvu ili drugu subotu u prosincu. Za sada je to bilo u Zagrebu, Poreču, Labinu i Puli.

-  Na koji način birate osobe/ustanove kojima dodijeliti prikupljena sredstva?

- Koncerti 2010., 2011. i 2011. organizirani su u suradnji s Caritasom Porečke i Pulske Biskupije koji je prikupljeni prihod od prodanih ulaznica usmjerio za pomoć potrebitima Porečke i Pulske Biskupije. Godine 2009. sredstva su usmjerena na deset potrebitih obitelji iz devet dekanata, 2010. za pomoć osobi teško nastradaloj u prometnoj nesreći i 2011. za palijativnu skrb Istarske županije. U sklopu manifestacije 2013. sakupljali smo sredstava za kupnju medicinskih instrumenata za kiruršku ambulantu Opće bolnice Pula, dok će se ove godine prikupljati sredstva za uređenje dječje sobe na Odjelu kirurgije OB Pula. Ovogodišnji cilj, uređenje dječje sobe na Odjelu kirurgije, jako je senzibilizirao javnost jer se tu radi o važnosti skrbi i brige za najmlađe, na što smo svi osjetljivi. Djeca su radost, a naš koncert mogao bi imati i podnaslov "Djeca za djecu".

Ne smijemo zaboraviti da su potrebe u našem društvu velike, stoga ne smijemo biti pasivni i očekivati sva rješenja od ustanova i institucija, potrebno je dati osobni doprinos društvu u kojem živimo. Ne moraju to biti velike stvari, kada bi svatko pokušao dati nešto od sebe, pa makar to bilo i neznatno, u konačnici ukupne slike, vjerujte da bismo imali bolju kvalitetu života i sustav vrijednosti.

- Koncert na programu u subotu navečer predstavit će brojne izvođače. Recite nam nešto o njima.

- Ovogodišnji koncert Volim Istru je šesti po redu. Nastupit će: Bojan Jambrošić, Zoran Tomaić kojeg će pratiti Domagoj Terzić, Ana Šterpin Zagoranski, Milan Grbić i Dražen Maretić, Marinela, klapa Brnistra iz Pule (voditeljica Tatjana Merkl), zbor Gimnasium iz Pule (voditeljica Elda Duras), plesni studio Art dance (voditeljica Tatjana Samuele Ban), OŠ Vidikovac - mali zbor (voditelj Zoran Gardašević), OŠ Centar - plesna skupina Zumba (voditeljica Sonja Perković), OŠ Stoja, glazbena grupa Smailići (voditeljica Oriana Starčić), OŠ Monte Zaro, zbor (voditeljica Štefica Martinić), Comunita degli Italiani di Pola e Dignano - Mini cantanti (voditeljice Mirjana Đurđev i Ana Šterpin Zagoranski), Društvo Naša djeca - Pirueta i Plesaoničica (voditeljice Branka Sironić i Jelena Prpić). Voditelji programa su Jelena Vitasović i Bruno Gergorić.

- Riječ je mahom o mladim izvođačima...

- Upravo iz razloga što su ovogodišnji izvođači mladi za mjesto održavanja koncerta odabrali smo INK, kao hram kulture i naše civilizacijske baštine. Prilika je to omogućiti našim mladim snagama nastupanje u blagdanskom okruženju pred domaćom publikom. Veliko je to uzbuđenje i veselje kako za izvođače, tako i za profesore koji ih pripremaju za nastup.

- Jeste li zadovoljni dosadašnjim humanitarnim akcijama?

- Osim prvog koncerta Volim Istru u Zagrebu, svi ostali su humanitarni; tri u porečkoj Žatiki i dva u Puli. U sklopu projekta Volim Istru do sada je donirano u novcu više od 400 tisuća kuna potrebitima; pojedincima, udrugama, ustanovama. Neprocjenjiv je domino efekt koji povlači za sobom ovakav vid senzibiliziranja javnosti kroz pjesmu, ples ili izrečenu riječ, a to je ono istinsko što nas spaja. Najljepše bismo se zahvalili svima koji su na bilo koji način tijekom svih tih šest godina pomogli Volim Istru i doprinijeli njezinoj uspješnosti i cilju kojeg provodimo. Zahvaljujemo svim sudionicima manifestacije Volim Istru, volonterima Caritasa Porečke i Pulske Biskupije, ocima biskupima, ravnatelju Caritasa, medijskim pokroviteljima koji nas prate sve ove godine, Gradu Zagrebu, Istarskoj županiji, njezinim gradovima i općinama, javnim i privatnim tvrtkama i ustanovama, kao i našoj vjernoj publici koja je do sada prisustvovala koncertima u impresivnom broju od oko 15.000 posjetitelja.

- Planovi za budućnost glede ove humanitarne akcije.

- "Volim Istru" je kao manifestacija pokazala vrijednost i kontinuitet kroz kvalitetu programskog sadržaja, visoku umjetničku razinu sudionika i njihov značajan broj, kao i veliki broj izvođača koji predstavljaju lokalne kulturne ustanove i njihov kulturni identitet. Ova je manifestacija postala već odavno prepoznatljiva i tradicionalna. Najveće zadovoljstvo je kada saznate od ljudi, koje osobno ne poznajete, da znaju za manifestaciju, da su dali svoj doprinos u prikupljanju sredstava, prisustvovali koncertu i da podržavaju Volim Istru kao sinonim zajedništva i pozitivne energije koja je odlika uspjeha cijelog projekta. Ponekad, ti isti ljudi niti ne znaju tko su organizatori manifestacije, ali to i nije bitno. Najvažnije je da su je u srcu prihvatili kao nešto svoje, nešto što nas povezuje. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter