Glazbom proslavljen Corellijev rođendan

Zdravko Pleše i Snježana Pleše Žagar
Zdravko Pleše i Snježana Pleše Žagar

Pretposljednji koncert 16. Međunarodnog festivala Organum Histriae naziva "Baroque organ" održan je sinoć u župnoj crkvi Sv. Servula, a u sklopu koncerta proslavljen je 360. rođendan velikog talijanskog baroknog skladatelja Arcangela Corellija.

Riječki virtuozni violinist Zdravko Pleše priredio je zahtjevni barokni program sastavljen od djela Johanna Sebastiana Bacha, Giuseppea Taritnija, Georga Friedricha Händela te ih uokvirio izuzetnim djelima Arcangela Corellija.

Nastupio je uz svoju sestru Snježanu Pleše Žagar koja je u ovoj prilici svirala orgulje te adaptirala sve kompozicije za izvedbu na malim bujskim orguljicama koje je još 1791. izgradio talijanski graditelj, majstor Gaetano Callido.

Zdravko Pleše oduševio je publiku toplinom svoga tona i muzikalnošću, a u ovom programu koji je tehnički izuzetno zahtjevan, do izražaja je došla i njegova izuzetna vještina muziciranja.

Nagrađivani glazbenik sa stalnom adresu u Piranu osim solističkim nastupima bavi se komornom glazbom u ansamblima koje je osnovao zajedno sa sestrama. Organizator je Tartinijevih dana u Piranu te Komornog festivala Grobnik. Strastveni promotor glazbe intenzivno se bavi pedagoškim radom i svoje veliko znanje prenosi iz generacije u generaciju.

Snježana Pleše Žagar Riječanka je sa stalnom adresom u Postojni te se poput brata intenzivno bavi komornom glazbom, pedagoškim radom a nastupa i solistički. Ovaj duo u akustični je prostor barokne crkve Sv. Servula ispunio uzvišenim baroknim zvucima i priredio još jedan nezaboravan glazbeni događaj na festivalu Organum Histriae. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter