Glazbom oslikana ljepota Božića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radost Božića preplavila je u utorak navečer kazališnu dvoranu umaškog Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić“ i ispunila srca petstotinjak posjetitelja koji su došli na božićni koncert Jacquesa Houdeka uz pratnju Gorana Kovačića na glasoviru. Koliko božićne pjesme mogu probuditi u ljudima doživljaj Božića kroz njegovu univerzalnu i globalnu dimenziju čovjekoljublja i zajedništva na svim kontinentima, potvrdio je Jacques svojim odabirom skladbi za blagdanski nastup.

U duhovitom tonu vodio je publiku kroz koncertnu večer i na osebujan način, toplom neposrednošću uspostavio komunikaciju, potaknuvši ih da se prepuste čarobnim božićnim melodijama te na trenutke zapjevaju s njim, na čemu im je i čestitao, zahvalan na podršci.

Ljubav od prve pjesme

- Ljubav među nama rodila se od prve pjesme, izjavio je znalački. Koncert je najavio u "slijedovima", što inače voli, pa je tako u prvome "slijedu" pripremio svjetske božićne hitove, u drugome, hrvatske pučke i tradicijske pjesme, a treći je bio poput "glazbenog deserta", obojan notama evergrina, jazza, swinga, canzona i zabavnih skladbi.

Uveo je publiku u koncert s pjesmom "Gloria in excelsis Deo", transforimirajući glas do najviših mogućih tonova. Nastavio je izvedbom jedne od najljepših američkih božićnih pjesama, pjevača Harrya Belafontea "Mary's Boy Child" te završio prvi glazbeni blok, francuskom božićnom skladbom "O, holy night", poznatoj u engleskoj izvedbi Josha Grobana, koju je Jacques, obojanu emocijama, otpjevao kao izvrstan lirski tenor.

Hrvatski Božić

U drugome dijelu koncerta, nakon priznanja da je svladao početnu tremu, nastupio je s repertoarom hrvatskih božićnih pjesama, uvjerivši publiku u nedvojbenu izjavu pape Wojtyle da su hrvatski božićni napjevi najljepši na svijetu. Anđeosku ljepotu kojom se Jacquesov glas uspinjao do najviših oktava, pronalazeći pri tome put do najdubljih emocija publike, podario je u tradicijskim pjesmama "Veselje ti navješćujem", "U sve vrime godišta", "Djetešce nam se rodilo", "Veseli se majko Božja", "Svim na zemlji mir, veselje". Nakon hrvatskog koncertnog dijela Božića, otpjevao je zajedno s publikom "Tihu noć", kao na polnoćki, izjavio je u šali, i nastavio koncert s novim valom prekooceanskih skladbi. Publika je istinski uživala u originalnim izvedbama, laganoj jazz varijanti "A Mary little Christmas", zatim hitu Deana Martina "Let is snow" i romantičnom "White Christmas" najpoznatijeg u verziji Binga Crosbyia. Od Amerike se oprostio duhovnom pjesmom "When I am down" kojom je istovremeno uspio dočarati publici snagu glasa i nježnost, zbog čega s pravom nosi englesku titulu "Gospodin glas".

Razdraganoj publici priredio je i dva ugodna iznenađenja. Prvo je na pozornicu pozvao Ivu Islambegović, pjevačicu rodom iz Umaga s kojom je prije deset godina snimio božićnu pjesmu, u duetu, "Ponoć je", da bi je u utorak, po prvi puta izveli in live pred umaškom publikom, vidno osupnutom ljepotom njihove voklane interpretacije. Nakon toga je počastio Umageže, popularnom canzonom „Parla mi d' amore Mariu“, nezaboravnog Marija Lanze i Peppina di Caprija te drugih talijanskih bel canto pjevača, a koju su brojni posjetitelji, poput istančanih pratećih vokala, otpjevali bez greške i savršeno intonativno, ustvrdio je Jacques.

Da glazba može pokrenuti sve ljudske emocije uvjerili su se prisutni prilikom interpretacije pjesme Novih fosila "Dunjo mirisna", posvećenu našim majkama. Dirljivim poetskim nastupom, gotovo je u svima probudio slike Badnje noći, njezino značenje i susret s majkom u toj svetoj noći, pa su neki od gledatelja, duboko ganuti, pustili zarobljenu suzu. Iz nostalgičnih razmišljanja, probudio ih je grlenom čestitkom "Sretan Božić narode moj".

Prave vrijednosti

Pri kraju programa oslikao je pjesmom ljepotu nekad "Bijelog Božića", koju je Zdenko Runjić napisao za Olivera Dragojevića, a zatim je milozvučnom skladbom Doris Dragović "Ima tu nešto", poslao publici smislenu poruku Božića: “...da se volimo kao ljudi, vratimo pravim vrijednostima, ništa lakše i ništa teže...“

Uistinu je prepuna umaška dvorana ovog Božića izgledala kao mala dvorana Lisinskog, a Jacques je dokazao na koji način pjesme stvaraju ozračje radosti i prenose vjerske istine do ljudskih srdaca, ono nemjerljivo duhovno bogatstvo kojega je htio pokloniti predivnoj umaškoj publici.

Pokrovitelj ove blagdanske glazbene čestitke je Grad Umag, Turistička zajednica grada Umaga i Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" Umag. (Sanja BOSNIĆ, snimio Neven JURJAK)


Podijeli: Facebook Twiter