Glazbom od labinjonskog do brazilskog portugalskog


Predstavljanje knjige "Kanat od mora – O canto do mar" i glazbenog CD-a "Merika" Elis Lovrić uz otvorenje izložbe "Hrvatska u Brazilu – iseljenici u dijalogu s domovinom" održano je u petak u Gradskoj knjižnici i čitaonici u sastavu 5. Brazilskih dana u Puli.

"Kanat od mora", kako su nazočni mogli saznati prilikom prezentacije, glazbena je priča ispjevana na labinjonskoj cakavici, a u ovoj knjizi nalazimo je i u prijevodu Milana Puha, Puljanina s brazilskom adresom, koji je djelo preveo na brazilski portugalski. Nosač zvuka "Merika" donosi 12 skladbi Elis Lovrić, od koji je jedna upravo i "O Canto do mar".

Slične riječi poput lapiša i kunjade

Predstavljanje knjige i CD-a Elis Lovrić i izložba program su 5. Brazilskih dana u Puli te dio programa za knjižničare 23. Sajma knjige u Istri i obilježavanja 60. godišnjice Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

- Kada sam gostovala u Brazilu i tamo održala koncerte, rodila se ideja da Milan Puh, koji živi i radi u Brazilu prevede te pjesme na brazilski portugalski. Tako je krenula inicijativa i nastala je ova knjiga i CD na labinjonskom i portugalskom. To je prvi put da je jedno djelo s labinjonskog prevedeno na brazilski portugalski, a uvidjela sam da labinjonski i brazilski imaju neke slične riječi poput lapiša, kunjade, kazala je Lovrić.

Fotografije u knjizi potpisuju Hassan Abdelghani i Vedran Pogorilić, dizajn Matjaž Ferenc, nakladnik je Akcent studio, a Gradska knjižnica i čitaonica Pula sunakladnik.

Izložba "Hrvatska u Brazilu – iseljenici u dijalogu" s domovinom rezultat je suradnje hrvatske zajednice u Brazilu i manifestacije Brazilski dani u Puli, zahvaljujući kojoj je omogućeno da osobe koje su pohađale tečaj hrvatskog jezika u hrvatskim domovima u Brazilu Croatia Sacra Paulistana i Društvo prijatelja Dalmacije istraže, a onda i prikažu publici u domovini svojih predaka ono što ih podsjeća i veže uz tu fizički daleku zemlju.

Izložbu čini 16 fotografija koje su nastale u sklopu Hrvatskog tjedna u Brazilu i radionica koje su se održale u Sao Paulu od 5. do 7. studenog 2016. godine pod vodstvom Une Krizmanić Ožegović i Katarine Ramljak, gošći koje su intenzivno radile sa zajednicom na boljem razumijevanju države kojoj mnogi pripadaju, ne samo službeno, nego i emotivno i kulturološki.

Međunarodna kulturna razmjena

Peti Brazilski dani u Puli, koji su ostvareni u suradnji s dr. Milanom Puhom te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Pule, organizirani su s ciljem promicanja, širenja i očuvanja istarske tradicije i kulture, razmjene informacija i iskustava sudionika. Osnovna ideja 5. Brazilskih dana u Puli poticanje je vrednovanja identiteta, kulture i jezika te poticanje dijaloga kroz uzajamna druženja, susrete, povezivanje i suradnju, transfer znanja, razmjenu informacija i iskustava u cilju osiguravanja međunarodnih kulturnih razmjena. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter