Glazbeno veselje u srcu Istre

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

U subotu koja je za nama na Pazinci su proslavili Rim, zapravo pjesmom na središnjem Trgu slobode i gradskim ulicama odvijao se zabavni dio svetkovine koja se prema kalendaru slavi 2. kolovoza u spomen isti datum 1223., kada je sv. Franjo, po Bogorodičinom zagovoru, od Isusa izmolio, a papa Honorije III. 1223. potvrdio potpun oprost grijeha za one koji hodočaste na sveta mjesta kao što su Isusov grob u Jeruzalemu, grob sv. Petra u Rimu, grob sv. Jakova u Compostelli te crkvu Porcijunkulu ili Gospu od Anđela u Asizu. Prije dolaska franjevaca u Pazin 1470. mnogi su Istrani hodočastili u Rim, a budući da su, po njihovom dolasku, potpun oprost mogli dobiti u Pazinu, blagdan Gospe od Anđela koji se slavi 2. kolovoza u pazinskom franjevačkom samostanu, prozvali su Rim. Hodočasnici željni oprosta grijeha Pazin su pohodili protekle srijedu, a oni dugi željni dobre zabave to su učinili minule subote.

Veliku glazbenu feštu u kojem su uživale tisuće ljudi na središnjem je trgu priredio Ivan Zak, trenutno jedna od najsjajnijih zvijezda na domaćem estradnom nebu. Zlatni dečko čije pjesme znaju svi. Ne samo da ih znaju već ih rado i s njim pjevaju. Zak je doista miljenik publike, pogotovo one mlađe koja je doista uživala u mnogim uspješnicama koje je popularni pjevač nizao pred razdraganom publikom, koja je spremno odgovarala na svaki zov s pozornice. Bio je ovo ujedno i prvi Zakov nastup u Pazinu, koji su zahvaljujući njemu posjetili mnogi iz raznih krajeva Istre kako bi uživali u pjesmama koje se često "vrte" u našem eteri i na malim ekranima.

Zabavni je program započeo prije Zakova koncerta i to u predvečerje promenadom limene glazbe Pazin pratnju Pazinskih mažoretkinja. Pazinski su "limenjaci" na glavnom gradskom trgu održali koncert na kojem su se mogli čuti fragmenti opernih uvertira, operetnih arija, filmska glazba, potpuri popularnih pjesama i glazbenih uspješnica. Pozornicom su zatim zavladali mladi pjevači udruge "Mali veliki mikrofon" koju vodi Alan Poropat čiji su sjajni mladi pjevači pokazali su svu radost glazbe, mladenačke bezbrižnosti i veselja. Nakon njih nastupili su mladi istarski MIK-ovci Cristina Lubiana s pjesmom "L'amore", Gianluca Draguzet s pjesmom "Istra mi je sve na svitu" i Nina Fakin koja je kao debitantica pjesmom "Ča je život" osvojila drugu nagradu publike. Svo troje pjevača učenici su Pazinskog kolegija, ili su to bili, a Nina Fakin rođena je Pazinka i prva vokalna solistica iz Pazina koja je nastupila na ovom, jednom od najdugovječnijih festivala zabavne glazbe u Hrvatskoj. Nakon što je raspjevana mladost sišla s pozornice pred publiku su izašli Sergio Pavat i Alfa Time Band i dobrano, a oni to najbolje znaju, zagrijali publiku prije nastupa Ivana Zaka.

Za ljubitelje drugačije glazbe na Starom trgu, zapravo pred "Dugom" svirali su pazinski rockeri TTRT, ali to nije sve jer svaki je od kafića, koji su radili do jutarnjih sati, imao svoju glazbu, svog DJ-a, a posebno je živo bilo pred Spomen domom, tako da su poklonici svake vrste glazbe mogli uživati u skladu sa svojim glazbenim ukusom, a treba li za dobar tulum više od toga? 

Tako je pučka proslava Rima koja je započela glazbom pretprošle nedjelje u Zabrežanima susretom harmonikaša, a potom u petak, 4. kolovoza u Trvižu nastupom hrvatskih klapa završena je u Pazinu odličnim Zakovim koncertom i mnogim drugim glazbenim užicima na pazinskim ulicama. (Zapisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter