Glazbeno putovanje oko svijeta

Nastup zbora pulske OŠ Šijana (Davor ŠIŠOVIĆ)
Nastup zbora pulske OŠ Šijana (Davor ŠIŠOVIĆ)

Tradicionalni susret pjevačkih zborova djece i mladeži Mali kanat okupio je u svom 16. izdanju šest zborova iz Istre i Kvarnera, kao i goste iz Makedonije, sa 185 mladih pjevača. Pozdravivši sudionike i publiku te istaknuvši da je vrijednost glazbe za mladež ne samo u oplemenjivanju i umjetničkom odgoju, već i u uzajamnom druženju i upoznavanju na ovakvim događanjima, susret je otvorila pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant.

Prvi je nastupio pjevački zbor pulske Osnovne škole Šijana pod ravnanjem Irene Giorgi, a uslijedio je nastup združenih vokalnih skupina Rožice iz pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile te Pazinskog kolegija - klasične gimnazije pod ravnanjem Marice Ursić. Predstavili su se i pjevački zbor Glazbenog odjela OŠ Vladimira Nazora iz Pazina pod ravnanjem Karima Brkovića, Dječji pjevački zbor Mići Boduli iz Krka kojim su dirigirale Lucija Kosić i Ivona Siddiqui te Pjevački zbor Umjetničke škole iz Poreča pod ravnanjem Harisa Brkovića. Iz s Pazinom zbratimljene Đevđelije u Makedoniji stigao je pjevački zbor Osnovne škole Krste Misirkov kojim je ravnao Krste Izdushov.

Mali kanat tradicionalno organizira pazinsko Pučko otvoreno učilište pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pazina, a ponuđeni glazbeni program je, osim vedrine kojom zrače združeni dječji glasovi, donio i zanimljiv pregled aktualnih glazbenih repertoara učeničkih zborova. Uz lokalnu glazbenu tradiciju, gotovo obavezno se u repertoaru ovih zborova nađe i obrada ponekog lakoglazbenog evergreena, i domaćeg i stranog. Dok je klasični repertoar kod naših zborova relativno rijedak, gosti iz Makedonije pokazali su da mogu jednako zdušno pjevati i Mozarta i Roda Stewarta, a najmanje šest jezika (i dijalekata) na kojima se pjevalo te večeri lijepo predočava i kulturnu raznolikost ponuđenu pazinskoj publici kroz ovo dječje glazbeno putovanje oko svijeta. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter