Glazbeno putovanje od Argentine do Istre

Dragulj večeri predstavljala je izvedba djela Ariela Ramireza "Misa Criolla" te "Navidad Nuestra" (Neven LAZAREVIĆ)
Dragulj večeri predstavljala je izvedba djela Ariela Ramireza "Misa Criolla" te "Navidad Nuestra" (Neven LAZAREVIĆ)

U prepunoj crkvi sv. Antuna u ponedjeljak navečer održan je koncert Muzičke akademije u Puli, a premda je to već treći prigodni koncert ove Akademije u predblagdansko vrijeme, predstavljen je posve novi repertoar, a dragulj večeri predstavljala je izvedba djela Ariela Ramireza "Misa Criolla" te "Navidad Nuestra".

Ariel Ramirez (1921.-2010.) argentinski je autor, a ovo djelo predstavlja obilježja argentinske glazbe, te je po glazbenom sadržaju blagdanske, vjerske tematike. Skladano je za soliste, zbor i orkestar, a izvodili su ga sopranistice Georgie Goldin, Vita Vukov i Ana Mikac, mezzosopranistice Ena Lešić i Karolina Matijašec, tenor Tomislav Božičević i bariton Patrik Andreja. Uz njih, nastupio je Akademski mješoviti zbor te instrumentalni ansambl, klavirist i orguljaš Sandro Vešligaj, a dirigent je bio Domeniko Briški.

To je djelo vrlo melodiozno i zahtjevno za izvođenje, a svi su se sudionici uvelike potrudili u interpretaciji tog zanimljivog djela bogatog kontrapunkta.

Mada je izvedba toga djela bila središnja točka ovoga koncerta, nisu nedostajale niti prigodne blagdanske skladbe.

Hrvatska baština je vrlo bogata božićnim popijevkama, koje su se, odnjegovane vjerskim zanosom, prenosile stoljećima iz generacije u generaciju. Njih su pisali brojni znani i neznani pjesnici i skladatelji, a svi nadahnuti božićnim ozračjem mira i blagosti. Upravo zato adventsko i božićno vrijeme najbogatiji su takvom vrstom partitura, i najraspjevanije su razdoblje liturgijske godine.

Studenti Akademije poveli su nazočne kroz zanimljivu šetnju djelima iz raznih krajeva Hrvatske. Počelo je s "Dubrovačkim kolendama", zatim je uslijedio "Oj pastiri, čujte novi glas" iz Bačke, međimurska "Jezuš Kristuš prava zorja", tradicionalna "Radujte se narodi", dalmatinske "Veseli se majko" i "Preveliku radost navišćujem vama", tradicionalna "Notte di luce", istarske "Tri kralja jahahu" i "Bog se rodi", kao i "Porodil se j'Kralj nebeski", te potom "U se vrime godišća" i "Narodi nam se".

U tim izvedbama predstavili su se Akademski mješoviti zbor i instrumentalni ansambl te solisti: bariton Patrik Andreja, orguljaš Sandro Vešligaj, sopranistica Georgie Goldin i mezzosopranistica Ena Lešić. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter