Glazbeno putovanje Makedonijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na glazbeno putovanje Makedonijom u velikoj sali Doma hrvatskih branitelja publiku je povela pjevacka grupa Despina uz pomoc vrsnih istarskih instrumentalista. Koncert je organizirao Makedonski kulturni forum iz Pule, u sklopu kojeg Despina djeluje. Naziv koncerta bio je "Kitica bosilja bijeloga", što je asociralo na proljece, ali i na energiju i životni polet koji se mogao osjetiti i u narodnim pjesmama koje smo culi.

Dirigentsku palicu u rukama je imao Toni Pernic, a zapocelo je s tri sporije pjesme "Legnala Dana, zaspala", "Gradel Ilija manastir" sa solisticom Kocanom Micanovic i jednom od najpoznatijih makedonskih pjesama "Biljana platno beleše" gdje se kao solistica predstavila Petra Stanic. Prva malo veselija pjesma bila je "Ne stoj Done, Donke" koja je izmamila prvi aplauz još na sredini izvedbe, kao i iduca "More sokol pie voda na Vardarot" gdje je svojim umijecem prisutne oduševio vokalni solist Miladin Micanovic.

Vesela je i "Svatovska" koju je aranžirao Emil Cossetto, a makedonska ora u "Pajdašku" i "Eleno mome" aranžmanu Gorana Alackog izvodi samo prateci glazbeni ansambl. Njega cine bubnjar i udaraljkaš Dušan Kranjc, kontrabasist Nenad Mirt, pijanist Vedran Mijic i harmonikaš Andrej Pezic, a njihov samostalni nastup u dvije tocke na sredini koncerta oduševio je publiku.

U kontrastu sa zadnje tri skladbe, "Eleno, kerko, Eleno" koju uz Despinu izvode solistice Kleoniki Vodnik i Gabrijela Galant Jelenic iz grupe Nola, bila je puna sjete i snažne atmosfere. "Zurli treštat nasred selo", izvedena a capella, u aranžmanu Stefana Gajdova zbog svog ritma zazvucala nam je skoro kao makedonski etno rap. Možda to i nije slucajno s obzirom da smo preksinoc culi i "Tvoite oci, Leno" u jazz stilu, što je posebno naglašeno gitarskim uvodom Saše Zorkica koji se ansamblu pridružio za vrijeme ove pjesme, a jazzerska atmosfera u izvedbi dodatno je pojacana kasnijom meduigrom Zorkica na gitari i Mijica na glasoviru.

Utjecaj jazza osjecao se i jednoj od najljepših etno skladbi južne Europe a to je "Jovano, Jovanke" s kojom je završen službeni dio koncerta a gdje su cast da se predstave kao solistice dobile Kocana Micanovic i opet Kleoniki Vodnik. Nakon te izvedbe publika nije bila nimalo suzdržana s iskazivanjem oduševljenja pa je bis bio razumljiv, a kao dodatak culi smo "Makedonsko devojce". Publici je ocito bio poznat tekst ove pjesme te se pridružila Despini i solistici Petri Stanic.

Despina je, kako je na pocetku rekla voditeljica programa Danijela Dorani, ponos Makedonskog kulturnog foruma, a u utorak se vidjelo i zašto. (M. RADIC, snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter