Glazbeno putovanje do praiskona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ispunjenom Multimedijalnom centru Luka održan je koncert labinskog etheral neo-folk benda Loell Duinn koji je pulskoj publici predstavio svoj prvi album "Retrospective 2003-2008". Album je objavljen još prošle godine, a mnogobrojna publika koja je preksinoc ispunila MMC Luku svjedoci o zanimanju koje svojom glazbom izazivaju clanovi ovog pomalo misticnog labinskog benda.

- Vrstu glazbe koju sviramo mogli bismo nazvati neofolkom, neoclassicalom ili jednostavno interpretacijom tradicionalne i klasicne glazbe u modernim aranžmanima s melankolicnim melodijama. Osnove naše glazbe nalazimo u duhovnim vrijednostima, a samu glazbu nastojimo interpretirati na metafizicki nacin - govori osnivac Loell Duinna Alen Zarifovic.

Bend je nastao 2003. godine, a nakon cetverogodišnje pauze clanovi su se ponovo okupili prije dvije godine.

- Pauzu smo prekinuli 2010. kada smo na poziv organizatora nastupili na najvecem svjetskom festivalu alternativne glazbe u Leipzigu, a nakon toga je uslijedio i nastup na najvecem istocnoeuropskom festivalu koji se održava u Rumunjskoj. Prošle godine pak objavili smo album koji je svojevrsna retrospektiva svih naših radova od 2003. do 2008. godine - kaže osnivac Loell Duinna.

Sam bend danas broji sedam clanova, a instrumenti koje koriste su klasicna i bas gitara, flauta, harmonika, bubnjevi te samplirani tradicionalni i orkestralni instrumenti. Takoder, Loell Duinn eksperimentira i s tradicionalnim instrumentima razlicitih kultura, od istarskih i balkanskih do arapskih i španjolskih.

Loell Duinna u ovoj godini planira objaviti drugi album na kojem ce suradivati s jednim beogradskim projektom naziva "Tamerlan", a u kolovozu ce nastupiti na velikom skandinavskom srednjovjekovnom i fantasy festivalu "Castlefest". (M. PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter