Glazbeno-poetska priča o Marku Maruliću

Cantores Maruli u bazlilici sv. Sofije (A. POKRAJAC)
Cantores Maruli u bazlilici sv. Sofije (A. POKRAJAC)

U nastavku Dvigrad festivala rane glazbe u bazilici sv. Sofije "Pričom o Maruliću" nastupio je ansambl Cantores Maruli. Priča je to koja prikazuje život i djelo Marka Marulića u međusobnom prožimanju odabranih stranica iz njegova opusa i ugođajno, sadržajno srodnih djela iz glazbene baštine. Pritom se nastoji obuhvatiti kronološki tijek Marulićeva života, od obitelji u djetinjstvu do zrele dobi, kada je uz ostalo nastala njegova "Judita", kojim je ohrabrivao Splićane i građane ostalih dalmatinskih gradova da se odupru osmanlijskoj opasnosti.

Predstavljajući Marulićev književni opus voditelj ansambla i cjelokupnog projekta tenor Marin Kapor Kaporelo je podsjetio da su njegovi najznačajniji radovi nastajali upravo u doba osmanlijskih osvajanja, kada se posebno angažirao u pomaganju hrvatskim knezovima u borbi protiv Turaka. Ostavio je bogat i raznovrstan opus, koji se odlikuje iznimnom književnom stilizacijom, znanjem i sposobnošću prilagodbe raznovrsnoj čitateljskoj publici.

Projekt "Priča o Marku Maruliću" svojevrsna je sinteza glazbenih, vokalnih i instrumentalnih te poetskih slika. Glazbeno ruho projekta podijeljeno je u pet glazbeno-stilskih kategorija, raspoređenih u osam tematskih poglavlja.

Uz naratorski dio, kojeg su vodili glumci Marina Čapalija i Stipe Radoja, nastupao je pjevački kvartet, u kojem uz Kapora (tenor), nastupaju Zdravko Kraljević (tenor 2), Joško Perić (bariton) i voditelj Blaženko Juračić.

Pjevački dio ansambla je djelovao snažno i usklađeno, što je rezultat njihovih prijašnjih nastupa u klapama. Glazbenu sliku je virtuoznom svirkom na lutnji upotpunio fra Antun Mrzlečki. U proslovu je izveden preludij iz suite 2 L. Weissa. Dio ove suite izveden je i u idućem tematskom području uz gregorijanski napjev "Vexilla regis" i "Senza te, sacra Regina" Andrije Motovunjanina. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter