Glazbeno-književna rezidencija: Zaživio "Pionirski dom" u Rojcu

 Aleksandar Stojković, Alen Rosanda, Branko Crnogorčić i Edi Cukerić
Aleksandar Stojković, Alen Rosanda, Branko Crnogorčić i Edi Cukerić

Rezidencija "Pionirski dom" novi je međunarodni studijski projekt koji spaja suvremenu glazbu s autorstvom pjesnika, a koji je u prostoru udruge Tondak u Rojcu prošle jeseni pokrenuo nagrađivani pulski producent Edi Cukerić.

Uz maksimalnu otvorenost prema raznim žanrovima, ovaj program glazbene suradnje predviđa dva 15-dnevna susreta petero umjetnika - za prvog susreta početkom rujna snima se izvedba uživo u duhu slobodne improvizacije i na autorskim skicama članova rezidencije, dok drugi susret podrazumijeva postprodukciju, editing, mix i mastering snimljenog materijala te njegovu objavu u digitalnom izdanju, uz simboličnu cijenu downloada i, u konačnici, prikupljenim sredstvima humanitarno darivanje djece glazbenim instrumentima.

Osim inicijatora projekta i producenta Edija Cukerića, u prvoj peteročlanoj rezidenciji koncem prošlog kolovoza i početkom rujna sudjelovali su Aleksandar Stojković St, pjesnik, glazbenik, frontmen poznate grupe Goribor, Alen Rosanda, gitarist i klavijaturist pulske grupe The Chweger, Branko Crnogorčić, glazbenik iz benda Snovi, ton majstor i producent, a velik je autorski trag ostavio Luka Žužić, jedan od najznačajnijih i najtraženijih hrvatskih jazz glazbenika mlađeg naraštaja.

Prvu rezidenciju opisuje njen pokretač Edi Cukerić: "Bili su to dani gušta. Baš smo uživali; kreirali, družili se po cijele dane, od jutra do večeri, a na kraju dana bili zdravo umorni".

- Naziv rezidencije izraz je nostalgije prema nekadašnjem Pionirskom domu gdje smo stasali; u tamošnjoj knjižnici, uz glumu, filmove subotom, ples i sviranje. Htjeli smo u stvaralačkom smislu dobiti duh tog Pionirskog doma, u koji smo redovito išli k'o klinci", kaže Cuki.

Materijal s prve rezidencije produkcijski se dovršava ovih dana. Kreirano je sedam skladbi, a plan je na svakoj rezidenciji kreirati između pet i deset pjesama.

Gotov materijal podignut će se na web stranicu 'Pionirskog doma' koju upravo izrađuje ekipa iz Koprivnice prevođena Konradom Mulvajom, glazbenikom i članom Montažstroja.

Jedan od glavnih ciljeva radionice "Pionirski dom" jest predstaviti suvremene trendove i dostignuća u domeni suvremene glazbe, soundarta i novih medija, a namjera je da u svaku rezidenciju bude uključen i netko od mladih nadarenih lokalnih umjetnika. (Zoran ANGELESKI)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter