Glazbenici u arci velikog kantautora

Marsell Marinšek i Miriam Monica izveli su "Kud plovi ovaj brod" (D. ŠTIFANIĆ)
Marsell Marinšek i Miriam Monica izveli su "Kud plovi ovaj brod" (D. ŠTIFANIĆ)

Usred Pule i usred dana, danas u podne ekipa glazbenika, kantautora, pjevača, plesačica i jednostavno entuzijasta odalo je počast velikom pokojnom talijanskom kantautoru pulskih korijena Sergiu Endrigu na najboljem mogućem mjestu, parku koji nosi njegovo ime, nedaleko rodne kuće u Istarskoj ulici.

Jednosatni program nazvan je "Endrigo in the park" a organizirala ga je Mala istarska glazbena scena ForumEndrigo. Endrigo je preminuo upravo na današnji dan u Rimu prije devet godina, a na ovu glazbenu obljetnicu njegove smrti u Pulu su stigli i njegovi prijatelji i štovatelji iz Italije. U parku su tako nastupile domaće snage Valter Milovan koji je program i vodio, Riccardo Bosazzi, Daniel Načinović, osnivač ForumEndriga Vito Dundara uz klavirsku pratnju Tatiane Šverko, Nicola Pecci iz Italije, Fioranti te duo iz Pirana Miriam Monica i Marsell Marinšek, a plesom su događaj uveličale plesačice Studija Danza koji u Fermu u Italiji vodi Cinzia Smerilli.

Cijeli nastup bio je u znaku Endrigovih poznatih pjesama pa je tako Bosazzi izveo "L'arca di Noe" i "Io che amo solo te". Ova prva pjesma i više je nego prigodna s obzirom da je izvedena u Endrigovom parku na skulpturi koja je nazvana upravo po toj skladbi govori o Endrigovom odlasku od Pule dok još nije znao kamo će ga brod odvesti.

Tu skulpturu idejno je osmislio kipar Ciro Maddaluno iz mjesta Porto San Giorgio u Italiji, on je napravio maketu od stiropora dok je u sadašnji oblik doveo pulski kipar Eros Čakić. Bio je to dar Rotary Cluba iz Porta San Giorgio dok su pulski Rotarijanci ishodovali lokacijsku dozvolu i potpuno uređenje parka.

"L'arca di Noe"

Endrigo je napustio Pulu burne 1947. i ostao u Italiji da bi se od devedesetih povremeno vraćao u rodni grad. Načinović je uz gitaru otpjevao "Il dolce paese" koja govori o Italiji i Hrvatskoj, no publiku je posebno razgalio sjajni pjevač Niccola Pecci koji je za izvedbu "Terese" u pratnji pulskog gitarista Tina Ribarića dobio veliki aplauz dok pjesma još nije ni završila.

Dundara i Šverko Fioranti izvode dvije pjesme od kojih je "Come stasera mai" objavljena kao B strana singla "Teresa", a zanimljiv je bio i nastup gostiju iz Slovenije Miriam Monice i Marsella Marinšeka koji su izveli "Kud plovi ovaj brod". Dok Marinšek svira harmoniku, Monica pjeva i trombonom imitira zvuk sirene broda koji nekamo putuje.

Pred kraj čujemo i Endrigov glas iz njegovih pjesama s CD-a na koje plešu mlade plesačice da bi na kraju skoro svi glazbenici nagurani na "Noevoj arci" izveli jedan valcer, kako ga je Dundara nazvao, "Il primo bicchiere di vino". Sličan program u čast Endrigu bit će izveden u Kopru i Trstu, najavljuju organizatori. (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter