Glazbenici koji u Rovinj dođu, ovdje se i vraćaju

Dražen Kokanović: Obožavam svoj posao i predajem mu se u potpunosti (M. MIJOŠEK/arhiva)
Dražen Kokanović: Obožavam svoj posao i predajem mu se u potpunosti (M. MIJOŠEK/arhiva)

Dražen Kokanović i dalje ne miruje kada se radi o jazzu. Koncerte neumorno organizira u Zagrebu, gdje je prije devet godina pokrenuo VIP Zagreb Jazz Festival i All Woman Jazz festival, te u Rovinju, gdje je početkom svibnja startao treći Avantgarde Jazz Festival. Kao i uvijek, u Rovinj stižu jaka imena svjetske jazz, ali ne samo jazz scene, a kako je organizirati jednu takvu manifestaciju ispričao nam je Kokanović, koji se prisjetio i prošlog izdanja Avantgarde Jazz Festivala.

- Po kojem principu ste ove godine birali izvođače?

- Ideja Avantgarde Jazz Festivala je publici približiti ne samo jazz, već i druge vrste glazbenog izričaja. Danas u svijetu više da gotovo ni ne postoje "čisti" jazz festivali ili su vrlo rijetki. Danas je vrlo uobičajena praksa u organizaciji jazz festivala povezati jazz, soul, blues, funk, world glazbu.

Svi veliki svjetski festivali na neki način "šaraju" po žanrovima. Najbolji primjeri su dva najveća europska festivala - u Perugi i Montreauxu, gdje možete poslušati čak i neke pop ili rock and roll grupe. Suština biranja grupa za Avantgarde Jazz Festival je izvrsnost, dakle najbolje što se danas nudi na svjetskoj glazbenoj sceni.

- Što biste od imena koja ove godine nastupaju na Avantgarde Jazz Festivalu preporučili, da tako kažem, početnicima ili znatiželjnicima, a što iskusnim jazz sladokuscima?

- Svi programi koje ove godine dovodimo u Rovinj su, najblaže rečeno, izvrsni, i držim da ne bi trebalo propustiti niti jedan koncert, jer radi se o najvećim svjetskim zvijezdama u naponu kreativne snage. Naročito bi na sve koncerte trebali doći "početnici", da poslušaju ove velikane koje dovodimo u Rovinj. Znalci će ionako doći.

- Je li bilo teško sastaviti program za ovu godinu i dogovoriti se s izvođačima i njihovim posrednicima ili je to već uhodano?

- Nije nam nimalo teško bilo sastaviti program, jer do sada smo u Hrvatsku doveli više od 80 najvažnijih imena u svijetu jazza, na 13 festivala u Zagrebu i tri u Rovinju. Naša agencija je među najcjenjenijim europskim agencijama u Americi. Potvrdili smo se u praksi, i američke agencije s kojima radimo, kao i sami glazbenici, to prepoznaju. Gotovo svi glazbenici koje smo doveli u Hrvatsku žele se vratiti u Rovinj i Zagreb. (razgovarao M. RADIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter