Glazbenici izvode Endrigove pjesme

Sergio Endrigo
Sergio Endrigo

Bio je to dug put, ali sada je konačno realiziran dvostruki CD s obradama skladbi poznatog i pokojnog kantautora Sergia Endriga naslovljen "1947 - Hommage a Sergio Endrigo" koji će biti predstavljen u petak na koncertu u Circolu koji počinje u 20 sati, a ulaz će biti besplatan. O tome su danas novinarima govorili producent albuma Edi Cukerić, dizajner Mauricio Ferlin, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica te predsjednik pulske Zajednice Talijana i dogradonačelnik Pule Fabrizio Radin. Naime, Grad Pula je počeo financirati CD, da bi se tome pridružila i Županija, a financijsku konstrukciju zatvorila je Zajednica Talijana.

Na albumu je snimljena 31 pjesma koje izvode neka od najznačajnijih imena istarske glazbene scene, a jednu pjeva sam Endrigo, i to na hrvatskom, a tu pjesmu naziva "Kud plovi ovaj brod" potpisuje Arsen Dedić pod pseudonimom Luka Juras te ju je Endrigo otpjevao 1971. na Splitskom festivalu.

- Put je počeo 2005. godine, prisjetio se Cukerić. Tada se javila ideja da se snimi novi Endrigov album na kojem bi ovog proslavljenog talijanskog kantautora i rođenog Puležana pratio bend sastavljen od pulskih glazbenika, što je Endrigo s oduševljenjem prihvatio. Nažalost, uskoro su počeli njegovi problemi sa zdravljem i Endrigo je preminuo. Godine 2007. prelazi se na plan B, tj. da se snimi CD samo s pulskim glazbenicima. CD uključuje izvedbe od pjevača do uličnih zabavljača, od amatera do profesionalaca. Sudjelovalo je između 150 i 200 ljudi, među kojima je Cukerić istaknuo prateći bend koji je svirao na većini pjesama. Budući da je album najviše sniman u studiju Partyzan, nazvali su ga u šali Partyzan Band, i to su: klavijaturist Leon Brenko, basist Davor Milovan Bili i bubnjar Marco Quarantotto.

Endrigove pjesme na albumu izvode Massimo Savić, Arsen Dedić, Dijana Vidušin, Franka Strmotić-Ivančić, Nola, Gustafi, Branko Sterpin, KUD "Lino Mariani", Bruno Krajcar, Kristina Jurman Ferlin i Anđela Jeličić, Harmonikaški orkestar "Stanko Mihovilić" OKUD-a Istra iz Pule i Akademski harmonikaški orkestar Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Daniel Načinović, Dogma i Anelidi, Deboto, Zbor Zaro, Teranke, trio koji za ovu priliku čine Matija Ferlin, Sandro Peročević i Nataša Dragun, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Franko Krajcar & Indivia, Tatiana & Mauro Giorgi, Livio Morosin, East Rodeo, The Chweger, Jadranka Đokić i Milan Rakovac, Bojan Šumonja, Cigo Man Band, Popeye, Magdalena i Helena Vodopija, Alessandro Ghersin te još jedan prigodni trio koji čine hip-hoperi Icon i Rinoma uz DJ-a Marina. Od 31 pjesme, 29 ih je na talijanskom, kao u originalu.

Ferlin, koji potpisuje likovno oblikovanje i dizajn, kaže da se išlo za tim da omot CD-a bude elegantan i čitak, sa svim tekstovima. On je objasnio i da je naslovna pjesma "1947" posvećena Puli i u njenom je naslovu godina kada ju je Endrigo  napustio te je tu pjesmu prvi put izveo 1960-ih. To je pjesma koja govori s nostalgijom o Puli, prava oda gradu. On je kazao i da je radni naslov bio "L'arca di Noe", da bi na koncu Endrigova kćerka predložila sadašnji naziv.

Brojni izvođači na koncertu u Circolu

Na besplatnom koncertu u Circolu u petak u 20 sati nastupit će Franko Krajcar, Livio Morosin, Tamara Obrovac, Tatiana, Mauro i Irena Giorgi, Dario Marušić, Franka Strmotić-Ivančić, Kristina Jurman Ferlin, Daniel Načinović, Matija Ferlin, Alessandro Ghersin, Nataša Dragun, Cigo Man Band, Rinoma iz Dem Crewa i Icon iz Uličnog parlamenta uz Marina Jurcana, zborovi Zaro kojim će dirigirati Linda Milani te "Lino Mariani" kojim će dirigirati Edi Svich, a bit će tu i spomenuti Partyzan Band, dok će nakon koncerta prisutne zabavljati DJ Figlio. Također, još se moraju potvrditi dolasci dvaju izvođača. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter