Glazbenici iz cijelog svijeta nastupaju u Grožnjanu

Koncerti se održavaju u grožnjanskoj loži (Arhiva/M. MIJOŠEK)
Koncerti se održavaju u grožnjanskoj loži (Arhiva/M. MIJOŠEK)

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži i ovog je ljeta pripremio bogat program u Grožnjanu, a trenutno su u tijeku već tradicionalne radionice.

Prva među njima je međunarodna radionica za glas i izvedbu koja okuplja mlade glazbenike iz brojnih zemalja s nekoliko kontinenata. Mladi pjevači iz Kine, Libanona, Brazila, Indije, SAD-a, Poljske, Egipta okupili su se i predstavili publici koncertima klasične glazbe, tradicionalne glazbe pojedinih zemalja te uličnom predstavom. Osim u Groznjanu koncerte su održali u Umagu i Završju.

U tijeku je i radionica suvremenog plesa i plesnog kazališta za djecu i mladež, pod vodstvom hrvatskih koreografkinja Desanke Virant, Zage Živković i Maše Kolar, kojima se ove godine pridružio i mladi portugalski koreograf Ricarda Freira, te tečajevi glasovira prof. Branimira Biliška i tečaj violončela za djecu prof. Maje Virant.

Ove godine plesačima, pjevačima, pijanistima i čelistima pridružili su se i gitaristi s projektom "Muzički mostovi". U okviru ovog međunarodnog projekta u suradnji s partnerima iz regije održava se i prvo Međunarodno gitarističko natjecanje i radionica pod stručnim vodstvom prof. Istvana Romera iz Hrvatske, Gorana Krivokapića, Danijela Cerovića i Gorana Perišića iz Crne Gore te Admira Docija iz Albanije. Šaroliki program i intenzivne radionice gitare samo su dio ovogodišnjeg projekta.

Glavna nagrada gitarističkog natjecanja je gitara svjetski poznatog graditelja gitara Andreasa Marvija, koji će osobno uručiti nagradu pobjedniku. Tijekom održavanja natjecanja publika će imati priliku svaku večer uživati u zvucima gitare, kojoj će se pridružiti i drugi instrumenti (violina, klarinet). Koncerti se održavaju svaku večer u gradskoj loži Grožnjana s početkom u 21 sat, a na programu će se naći djela velikih imena kao što su Astor Piazzola, Gustav Eichelberger, Leo Brower, Federico Mompou, Bela Bartok, Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Tomislav Uhlik i mnogi drugi. Sutra je na programu koncert crnogorskog gitarističkog dua Gorana Krivokapića i Danijela Cerovića, dok je u srijedu na programu finale natjecanja "Muzički mostovi". (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter