Glazbenici bogatih karijera


Koncertom Zagrebačkog puhačkog trija je nastavljen koncertni program 12. BaRoMus Festivala. Ovom su prilikom u rovinjskoj crkvi sv. Franje nastupili oboist Branko Mihanović, klarinetist Domagoj Pavlović i fagotist Žarko Perišić. Glazbenici su ovo bogatih koncertnih karijera okupljeni u triju kroz kojeg nastavljaju tradiciju ansambla osnovanog 1969. godine. Za svoje prvo predstavljanje na BaRoMus Festivalu odabran je program naslovljen Winds through time, a glazbenici su okupljenima poklonili zanimljiv i poticajan program i glazbenu šetnju kroz stoljeća prikazom drvenih puhačkih instrumenata i glazbe pisane za njih kroz razna stilska razdoblja s polazištem u baroku.

Za svoj su nastup tako odabrali djela W. A. Mozarta i J. S. Bacha (Preludij i fuga br.2 u g-molu K.404a), J. Ph. Rameaua (Sarabande-Rigaudon-Menuetto-Gavotte), H. Tomasija (Concert Champetre u stavcima:Ouverture-Minuetto-Bourrée-Nocturne-Tambourin), W. A. Mozarta (Divertimento br. 2 u B-duru K.137 u stavcima: AllegroLarghettoRondo) i hrvatskog skladatelja B. Bjelinskog (Gumpis trio u stavcima Allegro-Andantino-Allegro assai).

Zanimljivim opisom svake odabrane numere fagotist i član trija Žarko Perišić uveo je posjetitelje u slušanje svake numere.

Koncert je započeo skladbom u kojoj je na fugu J. S. Bacha još jedan veliki skladatelj odnosno W. A. Mozart napisao vlastiti Preludij. Prema kazivanju Ž. Perišića radi se o "zanimljivoj kombinaciji u kojoj susrećemo dva glazbena genija koja se nisu mogli fizički sresti, ali ih je glazba spojila. Radi se o fugi J. S. Bacha za koji je W. A. Mozart napisao vlastiti Preludij. Fuga je Bachova – jednog od najvećih skladatelja baroknog polifonog stila, a preludij je lirsko-melodiozan stavak Mozarta". Program je nastavljen u znaku J. Ph. Rameaua koji je i u svojim baroknim operama koristio sastav sličan današnjem puhačkom triju.

Nakon francuskog baroka glazbenici su se predstavili izvedbom skladbe H. Tomasija francuskog skladatelja 20. stoljeća. Kako je među ostalim istaknuo Perišić "Ovom skladbom vremenski idemo u naprijed i unatrag. H. Tomasi je skladatelj 20. stoljeća koji je pisao potaknut glazbom ranijom od glazbe J. S. Bacha i J. Ph Rameaoa odnosno glazbom 14. i 15. stoljeća iz vremena truvera, trubadura i renesansnih ministrela".

Na inicijativu ovog Trija nastale su brojne skladbe, a mnogi hrvatski skladatelji posvetili su mu svoja djela pa i skladbu istaknutog hrvatskog skladatelja Bruna Bjelinskog napisanu upravo za Zagrebački puhački trio, a koja je također bila dio repertoara. Koncert je okončan bezvremenskom Mozartovom glazbom i njegovim Divertimentom br. 2 u B-duru K.137.

Ova zanimljiva komorna večer naišla je na topao prijem publike zahvaljujući zanimljivom odabiru repertoara i načinu na koji trio iznosi svoje glazbene ideje. Koncert je održan zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH. (Ivan MERKLIN)


Podijeli: Facebook Twiter