Glazbeni život Pule na plakatima

Plakati koji svjedoče bogatoj kulturnoj ponudi u Puli nakon Drugog svjetskog rata (M. ANGELINI)
Plakati koji svjedoče bogatoj kulturnoj ponudi u Puli nakon Drugog svjetskog rata (M. ANGELINI)

"Malo je tko od vas vidio plakate koje imamo u fundusu. Ovo može biti podstrek ljudima da se zapitaju kakvo blago krije ova knjižnica", pohvalila se na otvorenju izložbe "Glazba narodu! Glazbeni život Pule na plakatima od 1948. do 1966. godine" ravnateljica Sveučilišne knjižnice Tijana Barbić Domazet. Izložbu je pripremila Lada Duraković, muzikologinja i predavačica na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile, a stručni suradnik i savjetnik bio joj je Boris Koroman iz Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma.

Infrastrukturu i logistiku pružili su Arheološki muzej Istre i Puhački orkestar grada Pule, pri postavljanju izložbe pomogli su Monika Petrović iz Arheološkog muzeja i Sonja Brhanić iz Sveučilišne knjižnice, dok je informatičko-tehničku podršku preuzeo Mladen Bačić.

Na izložbi se mogu vidjeti plakati koji zajedno čine priču podijeljenu u pet cjelina i to glazbeno obrazovanje, koncertna djelatnost, popularna glazba, kulturno-umjetnička djelatnost i glazbeno-scenska djelatnost koja obuhvaća operu, balet i operetu. Svaka cjelina ima svoju priču koju je napisala Duraković, a kratki tekstovi prate i pojedine plakate koji će posjetiteljima dati dobar "aperitiv" bogate glazbene trpeze koja se u ovom gradu nudila.

Ima tu nekih poznatih imena, najava događaja kao što su gitarijade, opere u Areni ili kompletan program Istarskog narodnog kazališta za sezonu 1953./'54. Kako Duraković naglašava u letku koji prati izložbu, izloženi plakati ne predstavljaju presjek najvažnijih glazbenih događanja u spomenutom razdoblju, već onih koji su autori izložbe smatrali najboljim svjedočanstvima vremena.

- Naziv izložbe je "Glazba narodu!" jer je ideja tog vremena bila da glazba postane dostupna svima, a smatralo se da je glazba do tada bila privilegija elite. To silno nastojanje da glazba postane bliska svima dovelo je do toga da se srozao umjetnički nivo jer su se izvodile ode, himne i sl., što se kasnije ipak promijenilo nabolje, kazala je Duraković.

Otvorenje je pratila prigodna glazba, stare snimke nastupa glazbenika OKUD Istre, Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, zbora Lino Mariani i gudačkog orkestra Circola. Izložba se održava u sklopu programa povodom Mjeseca hrvatske knjige. (M. RADIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter