Glazbeni udar pušten s lanca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc tome što rijecki Hesus Attor u petak nisu došli u pulski Uljanik, bio je to pravi psihodelicni masakr koji nije bio za svakoga. Rijecane je sprijecila gripa jednog od clanova pa su u program uskocili pulski Mortal Divinity, tako da je na koncu vecer protekla u znaku tri grupe iz Pule.

Ovi mladi decki jako dobro sviraju progressive metal u kojem znalacki balansiraju izmedu uhu ugodne melodicnosti i žestine, a pogotovo su jaki u cistim instrumentalnim dionicama. Publika ih je pozvala na bis, no ono što su oni izvodili ipak nije imalo veze s ostatkom veceri koja je bila rezervirana za puno teži zvuk.

U nastupu Mighty Zazuuma u fokusu je Hamo, cije je pjevanje teško opisivo, kao i svirka benda, ali recimo da se radi o silovitom zvucnom udaru kada vam postaje jasno zašto je cijela vecer dobila naziv Psihodelicni masakr za Valentinovo.



To nije bio koncert za zaljubljene, nego sprdacina na racun obilježavanja Dana zaljubljenih. Hamo se dere, skace, lamata rukama, a njegov glas iskrivljavaju zvucni efekti. Navodno pjeva angažirane tekstove, o problemima u svijetu i tome slicno, ali to se ionako ne da razumjeti.

Kod njih je bitna neobuzdana žestina koju su pustili s lanca pa bi se onaj tko nije navikao na ovakav stil mogao naci u cudu. Teški ritmovi i jednako teški rifovi, koje nije lako probaviti, deru sve pred sobom dok nastup benda prati VJ-ing. S obzirom na cjelokupnu atmosferu i broj posjetitelja koji je odslušao i odgledao njihov nastup, nametnuli su se kao neformalne zvijezde veceri.

Na istom tragu su bili i Udav, beskompromisni kao i uvijek, glasni i ponosni. Frontmen Darko, ili kako se u zadnje vrijeme voli nazivati Seljo Superbata, pred vec prilicno prorijedenom publikom u dva sata iza ponoci nastavio se zezati na racun Valentinova u cemu su mu pomogli francuski pornici iz 1920-ih koji su se prikazivali na malom platnu u pozadini.

Na bini se nalazila i kartonska figura Severine koju je na kraju Hamo bacio u publiku, a ovi koji su ostali u velikoj sali Uljanika nakon zadnjih akorda koje je isporucio Udav, ujedinjen s clanovima Mighty Zazuuma, brže-bolje su se razišli. Bilo je sasvim dovoljno.

Cinjenica da na sceni imamo bendove kao što su Mighty Zazuum i Udav, koji svojim stilom, barem zasad, odskacu od svega što se može cuti u Puli, pokazuje da je lokalna scena sve jaca, ne samo kada se radi o brojnosti bendova, nego i raznovrsnosti stilova.

Nitko više ne može reci da se u ovom gradu i okolici svira iskljucivo punk, rock ili metal. Mortal Divinity i slicni kvalitetni sastavi kojih ima sve više pokazuju da je mladu generaciju opet uhvatio neki dobar virus želje za sviranjem.


Podijeli: Facebook Twiter