Glazbeni sraz klapskih divova

Kakva bi to klapa bila; Pinguentum i Vinčace zajedno (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Kakva bi to klapa bila; Pinguentum i Vinčace zajedno (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Osmu godinu za redom, Muška klapa "Pinguentum" darivala je sugrađane koncertom "Pinguentum i prijatelji". Ovoga su puta buzetski Pinguentini u stoljetnom Narodnom domu ugostili Klapu "Vinčace" iz Novog Vinodolskog, pobjednicu ovogodišnjih festivala klapa: 18. KIK Festa u Buzetu i 49. FDK-a u Omišu pa je to doista bio sraz dva klapska diva.

Klapski koncert organiziralo je Glazbeno društvo "Sokol" Buzet, u suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta.

Pinguentini koji su točno prije godinu dana obilježili dvadeseti rođendan i promovirali prvi CD "U mom kraju", godinama su u samom vrhu po kvaliteti što potvrđuje struka, ali i brojni obožavatelji. Krasi ih čitav niz prvih nagrada na Festivalu klapa Istre i Kvarnera, četiri omiške bronce od čega jedna publike i tri žirija, dva omiška srebra, pobjeda u prvom superfinalu Omiša i ona najslađa i svakoj klapi najvrjednija - pobjeda na muškoj večeri Festivala dalmatinskih klapa u Omišu!

Pinguentini su se u povijest upisali kao prva istarska klapa pobjednica Omiša. Ove godine još jednom su pomaknuli granice. Hrabro su u finalu omiškog festivala izveli dva napjeva interpretirana u istarskoj ljestvici. Po prvi su puta na tom festivalu interpretirali istarsku narodnu pjesmu koju je obradio istarski skladatelj i s ponosom i velikim srcem predstavili svoju Istru u Dalmaciji.

Glazbeni gosti sinoćnjeg koncerta također su na vrhu glazbenog klapskog trona. Nekoć davno djevojke su na dan uoči svog vjenčanja, u kosu romantično uplele vjenčić bilja - vinčace. Klapa Vinčace jednako romantično, u glazbeni vjenčić uplela je napjeve svog kraja, ali i mnoštvo dalmatinskih klapskih pjesama, poneke zahvaljujući baš njima očuvane od zaborava.

Iznimna kvaliteta potvrđena je brojnim nastupima i nagradama. Četiri godine za redom osvajaju prvu nagradu žirija buzetskog Festivala klapa Istre i Kvarnera, a ove su godine, na radost velikog broja ljubitelja klapske pjesme, zasjali na omiškom festivalu klapa i zasluženo u Novi Vinodolski ponijeli zlatni Omiški štit. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter