Glazbeni sat obitelji udaraljkaša Vojnić

Vedran Vojnić na marimbi (Neven LAZAREVIĆ)
Vedran Vojnić na marimbi (Neven LAZAREVIĆ)

Prvi program iz ciklusa "Glazbeni poučak Pula 2015." održan je jučer najprije za učenike osnovnih, a potom i za one srednjih škola u pulskoj Zajednici Talijana.

Ciklus edukativnih koncerata za učenike osnovnih i srednjih škola pod zajedničkim nazivom "Glazbeni poučak Pula 2015", projekt je pod pokroviteljstvom Grada Pule koji su zajednički pokrenuli Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika Istre i Upravni odjel za kulturu Grada Pule. Koncerti su metodički oblikovani i traju oko 45-60 minuta, a jučer su nastupili udaraljkaši Dora, Viktor i Vedran Vojnić.

Glazbeni poučak temelji se na stvaralaštvu domaćih izvođača koji već dugi niz godina kontinuirano približavaju mlađim uzrastima glazbenu umjetnost regije te ih uče kako slušati, pratiti i razumjeti glazbu. Cilj edukativnih koncerata je mladima, ali i široj publici predstaviti takvu vrstu glazbe i koncertiranja.

Vedran Vojnić izveo je "Dva korala" E. Glenniea na marimbi, a Dora Vojnić na vibrafonu "Wind". Potom su kćerka i otac Dora i Vedran Vojnić na marimbi četveroručno izveli Bachove "Dvoglasne invencije", a otac i sin Vojnić, Vedran i Viktor skladatelji su i izvođači skladbe "Drum conga bong" za konge i bongose. Cijela obitelj Vojnić predstavila se na kraju Houllifovom "A moment of funk", i to Vedran Vojnić kao vibrafonist, Dora Vojnić (marimba) i Viktor Vojnić (bubnjevi).

Vedran Vojnić dvije je godine radio kao timpanist i vođa dionice udaraljki u orkestru Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, a od 1993. radi kao profesor udaraljki u glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Surađuje s brojnim glazbenicima na raznim projektima.

Dora Vojnić ove je godine maturirala u pulskoj Gimnaziji prirodoslovno-matematički smjer te završila je i Srednju glazbenu školu - smjer udaraljke. Trenutno studira brodogradnju u Zagrebu, no i dalje se bavi udaraljkama i glazbom.

Viktor Vojnić student je pete godine Filozofskog fakulteta u Rijeci - Filozofija i Engleski jezik, a svira u rock i metal bendovima, te zanimaju da drugi glazbeni žanrovi.

Drugi koncert iz ovoga ciklusa održat će se u četvrtak, 22. listopada u Istarskom narodnom kazalištu, a nastupit će Anka Kovač Augustiny na fagotu i flauti. Treći koncert iz ciklusa na programu je 19. studenog ponovno u Circolu. Nastupit će Samanta Stell i Nataša Dragun. Na koncertu će se, osim uobičajenih flauta, moći čuti i piccolo, zatim alt flauta, sopran i alt blok-flaute, frula, panova frula i okarina.

Autorica projekta je Aleksandra Golojka uz suradnju Nataše Dragun, a Golojka je uvodno govorila o projektu prije početka jučerašnjeg koncerta. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter