Glazbeni projekt koji nadilazi zavičajnu komponentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavljanje autorskog glazbenog albuma glazbene skupine Musicitta' "Mi me insogno" održat će se u četvrtak, 28. prosinca, u 19 sati u pulskoj Zajednici Talijana. Ova prezentacija glazbenog materijala bit će kulminacija priče o flauti i gitari te njihovom glazbenom putu koji ih je doveo do prvog autorskog albuma, koji će zasigurno ispuniti značajnu stranicu u štoriji o grupi Musicitta'.

Kako je sve to krenulo

No, vratimo se na početak. Godine 2012. Samanta Stell, renomirana pulska flautistica okupila je grupu glazbenika s različitim afinitetima i glazbenim iskustvima u band pod nazivom Musicitta'. Sinteza koja je ove različite glazbene kreativce držala na okupu krila se Samantinoj ideji da publiku vrati već zaboravljenoj živoj glazbi za ples, veli Damir Vukelja, koji je uz Samantu glavni "krivac" za ovaj CD.

Musicitta' je glazbeni sastav koji od samog osnutka svira vrlo šarolik plesni repertoar: od klasičnih plesova do latina. Primarna glazbena orijentacija bila je zasnovana na različitim ritmičkim obrascima, a repertoar pjesama uglavnom je pokrivao portugalsko, španjolsko i talijansko govorno područje. Interes za takav glazbeni izričaj pokazala je pulska Zajednica Talijana, pa grupa Musicitta' već 2012. počinje nastupati na terasi popularnog Circola, te je u proteklih pet godina funkcionirala kao svojevrsni "kućni band", veli Samanta Stell.

No, valja istaknuti da premda ovaj album donosi pjesme na istromletačkom dijalektu, on je ustvari na određeni način hommage multikulturalnosti koju nalazimo u našem podneblju i ima tendenciju da jedan autohtoni istarski dijalekt stavi u drugačiji glazbeni kontekst nego što je to uvriježeno. U svojih pet godina postojanja band je mijenjao postave i s vremenom postao svojevrsna "institucija" kroz koju su prošli različiti glazbenici te s kojom su pjevali različiti pjevači. Kroz sve mijene osnivačica Samanta Stell i gitarist Damir Vukelja Dado ostali su jedina konstanta u bandu. S vremenom se ovo dvoje "veterana" grupe Musicitta' počelo razvijati kao autorski tandem, započevši prvo s pisanjem originalnih aranžmana te time u kreativnom smislu nadrasti golu "cover" izvedbu.

Nastavljajući ovakav odnos prema aranžmanima, te vođeni željom za proširenjem repertoara 2016. godine osnovali su i sekciju grupe Musicitta', pod nazivom MusiCity. Ova postava je orijentirana na izvođenje blues, funk, soft jazz i fussion glazbe i to pod sloganom "old tunes in new groove".

Premda izvorno zamišljene kao dvije odvojene postave u kojima su samo Samanta i Dado jedina poveznica, nužno je došlo do "cross-overa" te su još neki glazbenici počeli svirati u obje varijante banda, ovisno o potrebama pojedinih koncerata ili osobnih afiniteta. Iz ovog razloga Musicitta' na koncertima ponekad, kada to organizacija dopušta, izgleda kao mali orkestar. Ova flautističko-gitaristička "glazbena evolucija" kroz grupe Musicitta'/MusiCity, od izvođenja doslovnih covera, preko kreiranja vlastitih aranžmana i to u sklopu različitih glazbenih stilova, učvrstila je mene i Dadu kao glazbeni tandem, te neminovno vodila ka kreiranju vlastitih autorskih skladbi, skladbi uobličenih u album pod nazivom "Mi me insogno", ističe Samanta Stell.

Mi me insogno

No, kako je nastao album? Početkom ove godine Vukelja piše skladbu s hrvatskim tekstom pod nazivom "Sanjam", za koju zajedno sa Samantom radi i aranžman. Pjesma je izvorno bila namijenjena MusiCity postavi. Međutim, tijekom kreativnog procesa pridružuje im se i lingvistički erudit Silvio Forza, koji "za probu" na istu glazbu piše tekst na istrovenetskom, i pjesmi daje novo ime "Mi me insogno". Pjesmu je, također "za probu", otpjevala Roberta Goldin, Puljanka sa stalnim boravkom u Bologni, koja je, naglasimo, unatoč ovoj zemljopisnoj distanci, uz Samantu i Dadu izborila status glazbenice s najdužim stažem u bandu. Ova "za probu" kombinacija novog teksta i pjevačice se svima izuzetno svidjela pa na proljeće pjesmu "Mi me insogno" prijavljuju na Festival istrovenetskog narječja "Dimela cantando" gdje doživljava svoju praizvedbu, i to u tri grada i isto toliko država - Muggi, Kopru i Bujama.

- Pjesma je odudarala od glazbenog izričaja uvriježenog za ovaj festival, a od kolega sudionika i njihove produkcije bila je jako dobro prihvaćena. Motivirani dobrom suradnjom s tekstopiscem Silviom, te reakcijama slušatelja, kako onih na festivalu tako i onih koji su pjesmu čuli putem interneta ili u radijskoj difuziji, krenuli smo dalje. Silvio Forza je napisao originalne tekstove za četiri skladbe, te k tome još i tekst za jednu adaptaciju tradicionalnog napjeva. Samanta je također napisala jedan tekst, a tu su i tekstovi njenog djeda, pokojnog pulskog kreativca i pjesnika Stefana Attilia Stella, ističe Vukelja.

Upravo Stefanu Attiliju Stellu je ovdje posvećen recitativni-glazbeni hommage, a glazbu je za taj dio osmislio klavirist benda Andrea Rojnić. Osnovu glazbenog materijala, dakako, komponirali su "veterani". Dado je samostalni autor pet pjesama, a Samanta i Dado koautorski potpisuju još dvije skladbe, te pišu aranžmane za sve kompozicije. Pjesme su naslovljene "Mi me insogno", "Vicin de mi", "Ciacole", "Bala", "Bora", "Per far i bigoli ghe vol sardele", "Soto le stele...", "Ancora un litro de quel bon", "Do iosse de rosada... Aria de casa".

Brojni suradnici projekta

U realizaciji ovog glazbeno-lingvističko, pa i vizualnog projekta (Damir Vukelja potpisuje i grafički dizajn CD-a, tj. prateće knjižice) sudjelovali su članovi iz obje postave banda te poneki gosti. U osnovnoj postavi benda su Samanta Stell koja je zadužena za flautu, puhački sintetizator te prateće vokale, te Damir Vukelja kao gitarist. Uz njih tu su i Roberta Goldin kao glavni vokal, koja je uz to snimila i prateće vokale, jednako kao i bubnjar Vedran Vojnić. Darko Brajković, dolazi iz Pazina i svira bas gitaru, a Andrea Rojnić iz Buja je na klavijaturama, a uz to je i debitirao kao glavni vokal. Gosti su Saša Ligutić, bas gitara na "Mi me insogno" i "Vicin de mi", Morin Hukić, koja je glavni vokal u "Vicin de mi", Carlos Fagin, klavijature za "Mi me insogno", Sebastian Stell, bubnjevi na pjesmi "Ciacole", te Petra Blašković kao recitator u "Do iosse de rosada... Aria de casa". Autori glazbe i aranžmana koriste priliku da se ovim putem još jednom zahvale svima navedenima što su omogućili da glazba stvarana u srcima i glavama dobije i oblik. Samanta Stell i Damir Vukelja su izvršni producenti cijelog projekta, a uz njih glazbenu koprodukciju potpisuje i Ferid Hukić-Feca koji je vodio i cijeli tehnički dio produkcije. Saša Ligutić, inače basist u MusiCity postavi, snimio je bubnjeve za sve pjesme, a ostale instrumente su tonski zabilježili već spomenuti Ferid Hukić, koji je uradio i mix, te Bruno Legović. Ovaj dvojac potpisuje i mastering CD-a.

- Upravo je udio tehničke ekipe bio izuzetno važan, jer sve komponirano, aranžirano i odsvirano valjalo je kvalitetno zabilježiti, tonski obraditi, te sve aranžmanske intencije putem produkcije provesti u djelo. Upravo je Ferid Hukić Feca, osoba vrhunskog sluha, respektabilne muzikalnosti i audio-tehničke obučenosti, u mnogome pomogao da glazba na ovom CD-u dobije specifičnu glazbenu 'boju i miris', te je uz nas ravnopravno sudjelovao u finalnom produkcijskom oblikovanju, ističu Stell i Vukelja.

Na samoj promociji bit će još gostiju: prateće vokale pjevat će Irena Vladisavljević i Antonella Mendiković, a svirat će također i brass sekcija u sastavu Roberto Bernaca, truba; Ana Markanjević, trombon i Luka Vrbanac, saksofon. Program će vodit Valmer Cusma i Dorina Tikvicki.

Istra dei miracoli

"Fata la xe. Gle, čuda! Musicitta' uz pomoć kolega glazbenika, e amici vari, u ovoj našoj multi-kulti Istri dei miracoli, stvara glazbeni album za koji karikirano možemo reći: ara qua', većinu pjesama je uglazbio Hrvat, Dalmatinac ća se prid 32 lita, grassie a Dio, uda u Pulu, zvuk je snimio i usmjerio Bosgnacco de recia bona che sul mixer dela super zvuk, istarski Hrvati su svirili un mucio de štrumenti, a istarski Talijani ga scrabocia' le parole e canta' come useleti", zapisali su glazbenici. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter