Glazbeni poučak: Uspješan nastup e- STRING trija


Preksinoćni koncert e-STRING trija, sudeći prema brojnosti publike, bio je i više nego pogođen. Razlog tome zasigurno leži u virtuoznosti izvođača kao i atraktivnosti skladbi. Ovaj trio sastavljen je od iznimnih glazbenika, a čine ga Milan Grbić (violina), Domagoj Terzić (povijesne gitare) i Dražen Maretić (violončelo). Umjetnici za svoj koncertni program, održan u rovinjskom Multimedijalnom centru, izabrali glazbu 19. stoljeća za gitaru i gudače. Na programu su bili: Serenata op.19 u A-duru (Adagio, Scherzo Alla Polacca) Maura Giuliania, Terzetto concertante M. S 69 u D-duru / in Re maggiore (Allegro, Minuetto Adagio cantabile, Rondo) Nicola Paganinija.

- Gitarist Mauro Giuliani i violinist Nicolo Paganini još prije 200 – tinjak godina osvajali su glazbene podije ondašnje Europe pa sve do daleke Rusije. Ova dva izvođača i kompozitora, bili su prave glazbene zvijezde svoga vremena, a vlastitim su virtuoznim nastupima plijenili pažnju publike, poručila je, između ostalog  posjetiteljima koncerta Aleksandra Golojka, dodavši i da su oba talijanska kompozitora ostavila neizbrisiv trag u razvoju tehnike i repertoara za vlastiti instrument (violinu i gitaru).

Valja istaknuti i događaj unutar događaja, a to je izložba graditelja violina Nikole Dervenkare iz Varaždina, na čijim su instrumentima svirali mladi i talentirani ljudi iz čitave zemlje, koji su svojim izvedbama, očarali publiku svojom muzikalnošću. Svoj nastup imali su osmogodišnji violinist Matija Buger, Miroslav Šlik, Lana Lucija Horvatić, Noami Konforta, Zvonimir Krpan, a njih je pratila korepetitorica prof. Petra Gilming. 

Inače, organizator ciklusa koncerta pod nazivom "Glazbeni poučak" je Istarski pododbor Hrvatskog društva glazbenih umjetnika u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Rovinj. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter