Glazbeni poučak: Tihana Arvaj oduševila

Tihana Arvaj (N. O. R.)
Tihana Arvaj (N. O. R.)

U sklopu edukativnih koncerata pod nazivom "Glazbeni poučak", protekle je srijede u Rovinju održan koncert porečke pijanistice Tihane Arvaj. Za ovu je prigodu umjetnica izvodila djela Johannesa Brahmsa čije su kompozicije, poglavito ona mlađoj publici poznata i prepoznatljiva uspavanka "Wiegenlied op.49 br./n.4, izazvale odobravanje i glasan aplauz.

A upravo odobravanje, odnosno prepoznavanje, slušanje i uživanje u klasičnoj glazbi osnovni je cilj Poučka. Jer, kako kaže Aleksandra Golojka, jedna od inicijatorica ovog vrijednog projekta Istarskog pododbora HDGU-a, Glazbeni poučak traje već punih devet godina i glavni mu je cilj predstaviti suvremenu glazbenu scenu u Istri, približiti je mlađoj publici na njoj prihvatljiv, suvremen način te razviti svijest da postoje i u našoj sredini ljudi koji pišu i izvode glazbu. Ujedno, to je način da se učenici kojima je prvenstveno i namijenjen (Poučak su sve škole s područja Rovinja uvrstile u školske kurikulume kao terensku nastavu ili kao posjet kazalištu i računa se kao nastavni sat), upoznaju s vrijednostima vlastite kulture te nauče i prema ovom njenom segmentu njegovati  pozitivan odnos.

Uz uvodne riječi Tihane Arvaj o autoru Johannesu Brahmsu, periodima i razlozima zbog kojih su i kako nastajale njegove kompozicije, pijanistica je odsvirala i nekoliko njegovih valcera op.39 /br.3 u gis-molu, br.11 u h-molu i br.15 u As-duru), potom Intermezzo op.117 br., Intermezzo op.117 br.2, Intermezzo op.118 br.1, Balada op.118 br.3 te Intermezzo op.118 br.4. Za sam kraj koncerta, Tihana Arvaj je uz svoju prvu profesoricu Aleksandru Golojku, u čijoj je klasi u Poreču i okončala osnovnu glazbenu školu, četveroručno odsvirala Mađarski ples u fis-molu. 

Tihana Arvaj poslijediplomski studij klavira završila je 2013. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nastupa kao solistica i kao članica komornih sastava, a bavi se i pedagoškim radom kao profesorica klavira i korepetitorica u Glazbenoj školi u Krapini. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter