Glazbeni poučak: Od piccola do blok flaute

Samanta Stell i Nataša Dragun (D. MEMEDOVIĆ)
Samanta Stell i Nataša Dragun (D. MEMEDOVIĆ)

Treći po redu pulski Glazbeni poučak održan je jučer u Zajednici Talijana. Nastupili su Magic flutes, odnosno Nataša Dragun i Samanta Stell. Ove dvije flautistice već godinama nastupaju zajedno, osim što samostalno koncertiraju i nastupaju s drugim sastavima. Predstavile su se pulskim učenicima i studentima zanimljivim programom.

Na koncertu se, osim uobičajenih flauta, mogao čuti i piccolo, zatim alt flauta, sopran i alt blok-flaute, frula, panova frula i okarina, a program je, uz teorijska objašnjenja, obuhvatio široko glazbeno razdoblje od 6. do 21. stoljeća.

Organizator ovoga projekta je Istarski pododbor Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a umjetnička voditeljica projekta je Aleksandra Golojka, uz pokroviteljstvo Grada Pule.

Ciklus tih edukativnih koncerata odvija se jednom mjesečno za vrijeme nastavne godine, i to u zimskim mjesecima da bi se održao kontinuitet glazbenih događanja. Ciljevi koncerata su predstaviti odabrane glazbene pojmove, instrumente, skladatelje, izvođače koristeći interakciju s publikom i multimedijalne prezentacije.

- Slijedom konstatacije da imamo sve manje publike na koncertima klasične glazbe i da će doći do skorog nestanka starije populacije slušateljstva koje još uvijek cijeni i voli glazbenu umjetnost, osmišljen je ovaj projekt da bi se postupno umanjio nastali manjak publike te omogućilo mladim akademskim umjetnicima da se afirmiraju svojom djelatnošću pred mnoštvom zainteresirane publike, kazala je Aleksandra Golojka.

Na programu su bila djela Andrea Antica da Montone, Pietra Locatellija, Giuseppea Tartinija, W. A. Mozarta, Rimski-Korsakova, Okmace i Jamesa Rae. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter