Glazbeni poučak: Dijalog kroz glazbena razdoblja


Pravu glazbenu poslasticu, kroz atraktivan nastup i Glazbeni poučak, za brojne su posjetitelje Multimedijalnog centra priredile vrsne umjetnice Jovano Joka za saksofonom i Danijela Horvat za klavirom. Nastupom pod nazivom "Dijalog kroz glazbena razdoblja", uz pomoć zvuka i dijapozitiva predstavile su svoje instrumente, i pokazale kako saksofon zvuči kada se svira glazba pisana za druge instrumente i razdoblja. Izvedbom Bachove "Badinerie" na repertoaru se našao barok. Uslijedila je i klasika izvedbom   Mozartovog "Les petits riens", romantizam Schuberta i njegove Serenade…Brahmsov "Mađarski ples br.1",  Satievov minimalizam i izvedba "Gymnopedie br.1", kao i  Sonata u cis molu-1. stavak, francuskog kompozitora Fernande Decruck, prvog skladatelja koji je kompozicije pisao upravo namijenjene za izvedbu na saksofonu.

Vrsne su glazbenice, pozornicu rado podijelile i učenicima- Tajedu Pance (5. r.) sopran saksofon, Tiji Ivajnšić (5.r.) alt saksofon,  Hani Muck (4.r.) tenor saksofon i Promožu Ambrožiću (5.r.) bariton saksofon, koji su svojim izvedbama, posebice Manicinijevim  "Pink Panhterom" oduševili mlađu publiku.

Ipak, kada je riječ o etabliranim umjetnicama navedimo i da je Jovana Joka rođena u Puli u kojoj završava Osnovnu a potom i Srednju  školu "Ivana Matetića Ronjgova", potom upisuju Glazbenu akademiju u Ljubljani, nakon koje slijedi i dvogodišnji studij specijalizacije na Konzervatoriju CNR u Lyonu (Francuska), u

klasi svjetski priznatog saksofonista i pedagoga Jeana-Denisa Michata. Višestruko je nagrađivana saksofonistica

na Županijskim i Državnim natjecanjima kao solist i komorni glazbenik, te je dobitnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo u Ljubljani za izvedbu koncerta A. Glazunova sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija i dirigentom En Shaom u Velikoj dvorani Slovenske filharmonije. Od 2011. je zaposlena na Konzervatoriju za glazbu i ples u Ljubljani.

Danijela Horvat, također, nakon završene Osnovne i Srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli, upisala je Studij klavira na Visokoj školi za glazbenu umjetnost (Lovran).

Za vrijeme školovanja osvojila je mnoge nagrade na regionalnim, državnim, te međunarodnim natjecanjima kao solist i komorni glazbenik. Od 2005. djeluje kao pedagog te sa svojim učenicima osvaja mnoge nagrade na pijanističkim natjecanjima. Osim kao solist, aktivno se bavi i komornim muziciranjem.

Ciklus edukativnih koncerta pod nazivom Glazbeni poučak, i ovog je puta organizirao Istarski pododbor HDGU-a u suradnji s Pučkim učilištem grada Rovinja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter