Glazbeni festivali koji se ne propuštaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su mnogi ostali zateceni viješcu da su karte za najpoznatiji svjetski open air Glastonbury rasprodane za samo 15 sati, britanski Guardian razveselio je svojom ljestvicom alternativnih europskih dogadanja koja sljedece godine nikako ne biste smjeli propustiti. Tim više što je na prvom mjestu hrvatski Soundwave festival koji godinama oduševljava publiku u Petrcanima kod Zadra.

Guardianov izbor najfestivala 2010. još je zanimljiviji uzmemo li u obzir da ga je sastavio bivši basist grupe Suede Mat Osman, urednik portala whatsonwhen.com i koautor Frommer'sovog vodica 300 Unmissable Events & Festivals Around the World, koji je ovog mjeseca izašao iz tiska.



Hrvatski Soundwave opisao je kao bolju verziju britanskog Bestivala, koji su 2009. posjetile 43 tisuce ljudi. "Smješten u ribarskom selu na dalmatinskoj obali, Soundwave ima sve osobine Bestivala, ali u mnogo ljepšem i suncanijem izdanju", navodi Guardian. Osim mjestima za ples i provod, rijeci hvale posvecene su i festivalskom party brodu te klubu Barbarella namijenjenom istinskim fanovima diska.

Ljubiteljima dogadanja što kombiniraju razlicite moderne umjetnicke izricaje Guardian umjesto popularnog londonskog festivala Onedotzero savjetuje odlazak na talijanski Netmage, koji ce se po 10. put od 28. do 30. sijecnja održati u Bolonji. Ovaj medunarodni festival posvecen je elektronskoj umjetnosti, s posebnim naglaskom na audiovizualna istraživanja. Glavni dio programa održat ce se na tzv. Live-Media Flooru, zamišljenom kao mjestu susreta slika i zvukova svih vrsta i formata.



Iako još nije poznato u kojem ce se europskom gradu održati legendarni No Fun festival, ni ove godine sigurno nece razocarati publiku željnu bucnog underground provoda. Rijec je o dogadanju koje je 2004. u bruklinskoj Music Hall of Williamsburg pokrenuo eksperimentalni glazbenik Carlos Giffoni, da bi prošle godine po prvi put bilo održano i u Europi. Zanimljivo je da je za prvi europski pokušaj festival poznat po žestokim bendovima i svemu što uz to ide organiziran u urednoj i mirnoj Švedskoj.



Ako vam je od undergrounda draži heavy metal (ili slicni ekstremni tonovi) i jako, jako užarena atmosfera, ne smijete propustiti Hellfest, festival na otvorenom koji se od 2006. svake godine održava u francuskom Clissonu. Obožavateljima takve vrste glazbe dovoljno je spomenuti da ce uz tridesetak bendova od 18. do 20. lipnja 2010. glavni izvoaci biti 7 Seconds, Agnostic Front i Arch Enemy.

Željeli biste otici na Sonar? Umjesto u Barcelonu, radije se uputite u Graz i rasplešite na Springfestivalu. Najveci austrijski festival elektronske glazbe u potpunosti je posvecen klupskoj sceni i umjetnosti, a prošle godine okupio je više od 200 DJ-a i cak 20 tisuca posjetitelja. I iduce godine možete sa sigurnošcu ocekivati cetiri noci, odnosno pet dana vrhunske elektronske zabave.



Poklonici takve zabave uživali bi i na francuskom Worldwide Festivalu, ciji je organizator svjetski poznat DJ Gilles Peterson, hrvatskoj publici poznat i po mnogim nastupima u našim krajevima.

U Guardianov top 10 svrstani su još festival klasicne glazbe St. Magnus, koji se održava na otocju Ockney uz sjevernu obalu Škotske, islandski Airwaves, zbog kojega u kolovozu živne cijeli Reykjavik, festival tradicionalnih irskih pjesama World Fleadh te francuski Tempo Latino, koji slovi za najbolji europski festival latino ritmova.


Podijeli: Facebook Twiter