Glazbeni cirkus zvan Abraham Inc.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vihor izvrsne funk, jazz, hip- hop i klezmer glazbe, povezan u nezaboravnoj Abraham Inc. grupi protutnjao je sinoc otokom Sveti Nikola i zakljucio posljednju vecer Valamar Jazz Festivala. Iako pred manje publike nego vecer prije (finale svjetskog nogometnog prvenstva ipak je mnoge zadržalo u gradu), treca vecer festivala donijela je potpuno drugaciju atmosferu, ogrnutu prvenstveno americkim glazbenim duhom.



Za uvertiru se pobrinuo jedan od predstavnika mladih nada jazz scene, Maurice Brown, cikaški trubac, skladatelj i producent, koji se nakon završenih studija glazbe u Illinoisu i Luisiani, probija na sceni New Orleansa. Ovdje dobiva priliku raditi sa jazz legendama poput Clarcka Terrya, Johnnya Griffina, Curtisa Fullera i drugih velikana. Njegov album prvijenac izašao prije šest godina odmah je osvojio dobre ocjene kritike i publike, što mu je stvorilo priliku za suradnju sa nizom utjecajnih glazbenika medu kojima je i Aretha Franklin.

Zajedno sa svojim sastavom Maurice Brown Effect koji cine pijanist Chris Rob, basist Solomon Dorsey i bubnjar Joe Blaxx, pocetkom ove godine izdao je svoj drugi album The Cycle od Love, s kojim se predstavio i poreckoj publici.



"Drmež", kako ga je u šali nazvala direktorica festivala Tamara Obrovac, stigao je u drugom dijelu veceri. Americka Abraham Inc. grupa je odlicna kombinacije najrazlicitijih glazbenih stilova, predvodena klarinetom Davida Krakaurea.

Ovaj svjetski priznati glazbenik dokazao se u mnoštvu stilski raznorodnih projekta, od klasicne komorne glazbe preko istocnoeuropske židovske klezmer glazbe do avangardne improvizacije. Njegove klasicne i klezmer snimke karakterizira briljantan ton, virtuoznost i imaginacija, a jazz publici najpoznatiji je kao utemeljitelj i leader sastava Klezmer Madness s kojim je nastupao na gotovo svim najvecim svjetskim jazz festivalima.



Još od vremena osnutka sastava Karkauer je nastojao povezati funk, jazz i hip hop s klezmer glazbom. U ovim nastojanjima pridružio mu se kreativac Socalled aka Josh Dolgin iz Montereala, majstor klavijatura, harmonike i sampleova koji se okušao u gotovo svim glazbenim pravcima. Kada ovoj kombinaciji dodate još i Freda Wesleya veterana funk scene i dugogodišnjeg glazbenog direktora legendarnog Jamesa Browna nezaboravan koncert je zagarantiran.

Na poreckom nastupu tome je pridonijela i sjajna prateca ekipa: bubnjar Michael Sarin, rapper Brian "Raydar" Ellis, gitarist Allen Watsky, basist Jerome Harris, trubac Igmar Thomas i saksofonist Alex Coke.



Nakon nešto mirnijih uvodnih nota, nije dugo trebalo da se pozornica pretvori u glazbeni cirkus. Jazz, funk, klezmer, soul, gipsy, sve to miksaju Abraham Inc i ono što je najvažnije to rade "vraški dobro". Posjeduju bogati glazbenih background, dozu humora i ironije s cime plijene pažnju publike. Došlo je to do izražaja vec u pocetnim "Baleboosteh" i "Hava Nagila", te slijedecoj "Breakin' Bread", u kojoj se pljeskanjem pridružila i publika.

Ovacije, skandiranje, pozdravi, dobro raspoloženu porecku publiku glazbenici su nagradili podužim bisom, a organizatori su mogli odahnuti Valamarov Jazz festival zasigurno je utro put za slijedecu godinu. Za sve koji nisu imali prilike stici na otok, u jazzerskom i latino ritmovima ce imati prilike uživati 21. kolovoza na gradskoj rivi kada je zakazan odjavni koncert festivala, uz austrijsku grupu Sanmera.


Podijeli: Facebook Twiter