Glazbene veceri a la cart

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Festival klasicne glazbe Terra magica u svoju je sedmu sezonu ušao u novom izdanju - mjesto dogadaja je salon na prvom katu netom obnovljene Ville Polesini na samom rtu povijesne jezgre Poreca. Komorniji, privatniji ugodaj salona osvijetlio je drugacijom luci ne samo vrhunske glazbenike prve veceri, nego i publiku, kao i dogadaj u cjelini.

Koncertni recital, ciji je prvi dio bio u znaku Frederica Chopina, zapocele su sestre Terezija i Martina Cukrov, voditeljice poreckog festivala koji je dio ljetne muzicke akademije. Za nastup su odabrale Chopinove varijacije u D-duru koje su odsvirale skladno i nadahnuto.

Finale je bio ispunjen ocekivanjima nastavka. Za klavir je sjela Martinina profesorica Marina Horak koja je publiku potpuno razoružala mocnom i strastvenom izvedbom Chopinove "Polonese op. 26" potom "Mazurke op. 50", "Barcarolle op. 60" i "Nocturne op. 48". Nije je smeo ni smušeni pokušaj dijela publike da pljeskom prekine program.

Celist Johannes Nauber i Martina Cukrov nisu imali lak zadatak održati oduševljenje publike koja je prije njih pljeskom Horakovu vracala pred klavir tri puta. Ali, "Introduction et Polonaise Brillante op. 3" bio je briljantno izveden. Glazbenici su toga bili svjesni, koliko i publika.

Nakon poduže pauze koju su mnogi iskoristili i prošetali prostorom obnovljene vile ili pak uživali u parku i pogledu na more, u drugom dijelu koncerta pred publiku je izašao trio koji su cinili Terezija Cukrov, violinist Boris Kucharsky i ponovno celist Nauber. Priredili su savršenu završnicu uz Beethovenov "Trio op.1 u Es-duru".

Ucenik velikog Yehudija Menuhina, Kuchrsky violinu svira senzibilitetom vrhunskog glazbenika, što je uvjet potpunom doživljaju Beetovena. Nadahnutom izvedbom trio je zakljucio prvu koncertnu vecer Terrae magicae. Izbor glazbe romantizma za pocetak u novom ambijentu bio je pun pogodak.


Podijeli: Facebook Twiter