Glazbena vecer za pamcenje u Areni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Susret predsjednika Republike Hrvatske i Republike Italije, Ive Josipovica i Giorgia Napolitana u Puli kulminirao je u subotu svecanim simfonijskim koncertom simbolicnog naziva "Hrvatska i Italija zajedno u Europi".

Na koncertu je nastupio Simfonijski orkestra HRT-a, zatim solisti Valentina Fijacko i Giorgio Surian te združeni zborovi zajednica Talijana iz Pule, Rijeke, Vodnjana, Buja i Umaga. Mješoviti repertoar u kojem su se našle skladbe ponajboljih hrvatskih i talijanskih kompozitora "pod kontrolom" je držao dirigent Ivo Lipanovic.



Samom koncertu prethodili su pozdravi predsjednika Talijanske unije Furija Radina i istarskog župana Ivana Jakovcica, a predsjednici su, svaki na svome jeziku, procitali zajednicku deklaraciju o prošlosti i buducnosti Hrvatske i Italije.

Publika je u Arenu pocela ulaziti vec oko 19.30 sati, a srdacnim je aplauzom pozdravila predsjednike koji su u amfiteatar ušli u pratnji velikog broja politickih licnosti iz Istre i Hrvatske. Ulaz u Arenu bio je besplatan za sve, a tribine i parter su bili popunjeni do posljednjeg mjesta.



Kao što to prilici medunarodnim manifestacijama ovog nivoa, prije protokola Simfonijski orkestar HRT-a i združeni zbor Zajednica Talijana izveli su prvo talijansku, a potom i hrvatsku himnu. Trenutak je bio svecan, a mnogi su u publici pjevanjem "pomogli" zboru.

Koncertni program poceo je uvertirom iz "Nabucca" Giuseppea Verdija, a nastavljen je s "Te Deumom", finalom prvog cina "Tosce" Giacoma Puccinija u izvedbi Giorgija Suriana (bas bariton) u pratnji zbora i orkestra. Sopranistica Valentina Fijacko potom je otpjevala "Si, mi chiamano Mimi" iz opere "La Boheme" Giacoma Puccinija.

Predigra (Andante) i finale (Allegro quasi presto) iz "Istarske suite" Natka Devcica u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a zaslužio je glasan aplauz publike, kao i izvedba "Romance Zrinjskog" iz opere "Nikola Šubic Zrinski" Ivana pl. Zajca koju je otpjevao Surian.

Valentina Fijacko otpjevala je i "Daleko m'e biser mora" iz "Male Floramy" Ive Tijardovica, a u izvedbi finala drugog cina opere "La forza del destino" Giuseppea Verdija pridružili su joj se Giorgio Surian i združeni zbor Zajednica Talijana.

Kao što se moglo i pretpostaviti, najveci aplauz pa cak i ovacije publike zaslužila je izvedba "Va pensiero" iz Verdijevog "Nabucca" koju je publika pocela aplaudirati vec na prvim taktovima. Svecani koncert koji ce zbog svoje povijesne, ali i emotivne važnosti ostati u sjecanju svih prisutnih u Areni završen je izvedbom živog i veselog "Simfonijskog kola" Jakova Gotovca.

Unatoc srcanom aplauzu publike bisa nije bilo, a svi oni koji nisu mogli doci u Pulu, koncert su mogli pogledati u izravnom prijenosu HTV-a.

Koncert u Areni, kao i susret predsjednika u Puli organizirali su: Talijanska unija, ambasada Republike Italije, Zajednica Talijana Pula, Pula Film Festival, Grad Pula, Istarska županija i tršcansko Narodno sveucilište.


Tko je sve mogao u Circolo?

Prije svecanog koncerta u Areni predsjednici Josipovic i Napolitano održali su kratke govore na terasi Zajednice Talijana. Zbog protokola u Circolo se moglo uci samo s pozivnicama i akreditacijama.

Kome je sve bio urucen poziv, pojasnio je predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul na konferenciji za novinare.

On je pojasnio da su pozivnice urucene svim višim djelatnicima Zajednica Talijana Istre i Dalmacije. No, na terasi Circola bili su prisutni i svi politicari i saborski zastupnici koji su bili u pratnji predsjednika.


Podijeli: Facebook Twiter