Glazbena tribina vraca se u Opatiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glazbena tribina Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa - manifestacija koja od 1999. godine u Pulu u jesenjim mjesecima dovodi svježe sadržaje, predstavlja nove tendencije, postavlja pitanja i provocira stvaralaštvom autora ciji se umjetnicki refleks ogleda o aktualne procese - odlazi u Opatiju, grad u kojem je i osnovana 1963. godine.

Informaciju o odlasku tribine iz Pule potvrdio nam je Hrvoje Hegedušic, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja. Kao razlog seljenja iz Pule naveo je financijsku konstrukciju i sveopcu gospodarsku krizu.

- Cinjenica jest da je Opatija bliže Zagrebu, odakle dolazi kompletna produkcija Glazbene tribine, što na koncu znaci manje autobusa, no i priliku za održavanjem programa na bliskim lokacijama, naglasio je Hegedušic i dodao da je Pula nametala dislociranost programa tribine.

- Premještanje Glazbene tribine u Opatiju za našu je sredinu gubitak, istice dr. Lada Durakovic, muzikologinja i glazbena urednica Radio Pule. Objašnjava da takva odluka posebno utjece na afirmaciju istarskih skladatelja cija su djela na toj manifestaciji upoznavali ljudi iz struke, kao i na ucenike glazbenih škola i studente glazbe koji rijetko imaju priliku susretati se s recentnim glazbenim ostvarenjima.

Pula je ionako, što se ozbiljnih glazbenih dogadanja tice, potpuno marginalizirana, a ovo ce je premještanje dodatno potisnuti i unazaditi, zakljucuje dr. Durakovic.

"Na taj nacin cemo izgubiti jedan izvor suvremene glazbe, priliku da cujemo suvremene autore, no i da se upoznamo s produkcijom koja nije popularna, koja je hermeticna", rekao je akademski dirigent Neven Radakovic.


Podijeli: Facebook Twiter